Wereldwijd

Gräfenberg - Dreifaltigkeitskirche

Stad: Gräfenberg is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren en maakt deel uit van het district Forchheim. Deze gemeente is te situeren op 16 km ten zuidoosten van Forcheim en 25 km ten noordoosten van Nürnberg. Er wonen in hier 4.037 inwoners.

Gräfenberg is een populair recreatiegebied voor de vele bezoekers die komen. De volgende beschrijving staat op de website www.graefenberg.de: “De stad Gräfenberg behoort tot de 29 gemeenten van het district Forchheim. Als derde grootste stad neemt ze al eeuwenlang een centrumfunctie in…. Vele uitgelezen wandelpaden nodigen uit om het landschap en onze natuur aan de rand van het Frankische Zwitserland te verkennen. De historische oudstad met een aantal fraai gerenoveerde herenhuizen en de markt als centrum getuigen van de eeuwenlange geschiedenis van onze stad…”

 

Het gebouw: de kerk die we tonen is de Dreifaltigkeitskirche of Drie-eenheidskerk. De eerste kerk hier werd gebouwd in 1248. Van het huidige gebouw is het koor van 1462, de toren van 1556 en verbouwing van het schip van 1699. De kerk werd bij de reformatie Evangelisch – Luthers.

 

Godsnaam: is hier terug te vinden op twee plaatsen. De eerste maal in de altaaropbouw van 1701. Helemaal bovenaan zijn de Hebreeuwse letters die Gods naam vertegenwoordigen zichtbaar.

De tweede maal is de naam te zien in een grafdenkmaal. Boven en onder een schilderij, dat een gekruisigde Christus voorstel, is tekst te lezen. Onderaan staat een tekst betreffende overleden kinderen. Er staat "Anno 1615, 14 nov. stierf Anna Maria oud 1 jaar 8 maand 1 dag. Anno 1616, 17 nov. stierf Katharina oud 22 dagen. Anno 1617, 18 okt. stierf Heinrich oud 9 weken. Anno 1618 stierf Barbara oud 3 maand 9 dagen...". Bovenaan staat: "Laat de kinderen tot mij komen en weert hun niet want aan hun behoort het koninkrijk Gods toe - Markus hoofdstuk 10." Helemaal bovenaan is Gods naam te zien, zij het dat men het eerste en derde karakter (van rechts naar links) hetzelfde heeft geschilderd.

 

 

 

 


 

naar boven