Wereldwijd

Ebersgöns - Evangelische Kirche

Stad: Binnen in het natuurpark Hochertaunus ligt Ebersgöns, een dorp waar ongeveer 775 mensen wonen. Eberhartesgunesso (Göns-Ort des Eberhard - Gönsoord van Eberhard), zo werd de plaats voor het eerst genoemd in een verdrag dat gesloten werd in 1197. In de middeleeuwen behoorde Ebersgöns tot het graafschap Cleeberg. Vanaf 1298 ging het dorp over naar het hertogdom Nassau. De geschiedenis gaat verder. In 1816 kwam het dorp door een uitwisseling onder het koninkrijk Pruisen. Dit was zo tot het jaar 1945. Sinds 1977 werd Ebersgöns een stadsdeel van Butzbach.

Gebouw: een eerste kerk werd voor het eerst genoemd in een document van 1360. In 1690 was er een uitgebreide verbouwing en uitbreiding. Ook in 1772 gebeurde er een aanzienlijke uitbreiding.

Voorwerp: Gods naam staat hier op een grafsteen die gevonden werd in 1958. De tekst is een herinnering aan de overleden Hedwig Weigel, vrouw van de graaflijke 'Küchenmeister' of meesterkok die de leiding had over de graaflijke keuken. Deze vrouw stierf op 2 februari 1607 in de ouderdom van 30 jaar.

De tekst is

Bovenaan JHWH (de Godsnaam in het Hebreeuws)

ANNO
1607 DEN 2 TAG FEBRVRY STARB DIE
EHRN TVGENTSAME FRAW HEDWIG DES
EHRN HAFTEN IO(H)AN VIGELY GRÄV(LICH)
? KVCHE(N)MEISTER ZV CLE
BERG EHELICHE
HAVSFRAV, DEREN
SELEN GOT GNAD,
IHRES ALTERS
30 IAR

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -