Wereldwijd

Darmstadt - Russische Kapelle H. Magdalena

Stad: Darmstadt is een stad in Duitsland, in de deelstaat Hessen. Deze stad ligt 30 kilometer ten zuiden van Frankfurt am Main en 40 km ten zuidoosten van Wiesbaden.

De eerste vermelding van de plaats gaat terug naar de 11de eeuw, toen werd de plaats nog Darmundestat genoemd. Reeds lange tijd hiervoor echter moet de ontstaansdatum van de nederzetting gezocht worden. Darmstadt kreeg de stadsrechten in 1330 uit de handen van keizer Lodewijk van Beieren. Gaandeweg nam het bevolkingsaantal toe. In de negentiende eeuw groeide de populatie van 10.000 naar 72.000. Vandaag wonen hier een 142.000 inwoners.

Vandaag profileert Darmstadt zich op vele gebieden. Zo ontving het van het Hessische Ministerie van Binnenlandse Zaken in 1997 de titel van Wissenschaftsstadt - Wetenschapsstad. Dit uiteraard vanwege de Technische Universität Darmstadt die reeds in 1877 werd opgericht en twee hogescholen die samen wel goed zijn voor niet minder dan 36.000 studenten. Darmstadt werd in de 19de en de 20ste eeuw het huis voor vele technologische bedrijven en researchinstellingen. Ook het Space Operations Center (ESOC) van de Europese Ruimtevaartorganisatie is hier in deze stad gevestigd.

Gebouw: Russische Kapelle H. Magdalena. Deze Russische kapel staat op de Malthildehöhe. Ze werd gebouwd van 1897 tot 1899 naar de plannen van de Peterburgse architect Leonti Nikolajewitsch Benois. De stijl van deze Orthodoxe kerk gaat terug naar de 16de eeuw. De stenen waarvan de kerk is gemaakt werden geïmporteerd uit Rusland. De opdrachtgever voor de bouw was tsaar Nicolaas II van Rusland die bij bezoeken van de geboortestreek van zijn echtgenote tsarina Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt, zich niet wilde onthouden van erediensten in zijn eigen godsdienst. De kosten van de bouw werden bekostigd uit het vermogen van de tsaar.

Godsnaam: De Godsnaam is hier terug te vinden buiten, in een schilderij waarbij een hogepriester wordt afgebeeld met op zijn voorhoofd de tekst: "Heiligheid behoort JHWH toe".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -