Wereldwijd

Cochem - St. Martinskirche

Stad: "De schoonheid van de stad, de gastvrijheid van de mensen en het intacte verenigingsleven zijn goede voorwaarden om u in Cochem goed te voelen. Daar worden nog aan toegevoegd de vele attractieve inrichtingen voor zowel de vreemde gasten als de inheemse bevolking" - met deze woorden heet de burgemeester van Cochem in een brochure iedereen welkom.

In het mooiste deel van het dal van de Moezel, aan een meander tussen de wandelparadijzen Eifel en Hunsrück, ligt het oude en romantische stadje Cochem. Deze stad is vooral bekend bij de vele toeristen die jaarlijks op bezoek komen. Een trekpleister is hierbij het bergslot of 'Reichsburg' die 100 meter boven de stad op een rotsplateau een dominerend uitzicht geeft. Naast het toerisme is Cochem ook toegespitst op de wijnbouw. Men is er zeer trots op hun Rieslingwijnen.

De geschiedenis van deze plaats gaat heel ver terug. Al in de tijd van de Kelten en de Romeinen was er hier bewoning. De eerste vermelding was in een oorkonde van 20 december 866. De 'edele matrone' Hieldilda schenkt daarin aan het klooster Prüm een reeks goederen waaronder een herenhuis "in villa cuchema". De stichter van de burcht was Ehrenfried, een zwager van keizer Otto. Op de burcht resideerden tot het jaar 1151 de paltsgraven, de Ezzonen.

Gebouw: St. Martinskirche

Deze kerk is één van de drie Rooms-katholieke kerken die de stad heeft. Deze kerk ligt opzij van de markt. De kerk kent een bewogen geschiedenis. Het huidige oude koor werd voor het eerst vernoemd in 1593. Tussen 1932 - 1933 werd een nieuw schip gebouwd dat echter door bombardementen vernietigd werd in 1945. In 1950/1951 werd het schip herbouwd.

Gods naam: De kerk dateert van 1950. In de kerk zijn gebrandschilderde ramen te zien. Op één van de ramen is een voorstelling te zien van Mozes aan het brandende doornbos. Dit is een verwijzing naar Exodus hoofdstuk drie. Opzij op het raam staat JHWH geschreven, in het Hebreeuws.

 

 

1*:Foto Wikimedia Commons(©Mi65) /
licentie GNU Free Documentation en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -