Wereldwijd

Celle - St. Marienkirche

Stad: De Duitse stad Celle, gelegen aan de rivier Aller, bevindt zich op ongeveer 41 kilometer van Hannover. De stad met zijn 70.745 inwoners (2008) geld als de openingsdeur naar de Lüneburger Heide, een groot heide- en boslandschap in het noordoosten van Nedersaksen.

Gebouw: De Evangelische Stadtkirche St. Marien bevindt zich op de Markt. De bouw van de kerk begon vermoedelijk in 1292. In 1308 was ze gereed en werd ze ingewijd.

Voorwerp: In de kerk zijn over de 100 schilderijen aangebracht die Bijbelse taferelen voorstellen. De schilderijen werden grotendeels tussen 1695 en 1698 gemaakt door Konrad Schüler, Johann Brusz en Henning Fischer. Als basis werden afbeeldingen gebruikt uit de 'Sternschen Bibel' van 1672. De beelden aan de zuidelijke zijde stellen taferelen voor uit het 'Oude Testament'. De beelden aan de noorderzijde stellen vervolgens taferelen voor uit het 'Nieuwe Testament'. De bedoeling is om op deze manier een "beeldbijbel" weer te geven. Op twee van deze schilderijen staat Gods naam. Het allereerste schilderij, en meteen het eerste met Gods naam, heeft als thema 'de Schepping - Genesis 1:1'. Ook op een tweede schilderij is het tetragrammaton terug te vinden...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -