Wereldwijd

Bonn - Museum Alexander Koenig

Stad: Bonn is een stad in Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland. De stad gelegen aan de rivier de Rijn telt 317.949 inwoners (2008). De geschiedenis van de stad gaat heel ver terug, wel zo'n 2000 jaar. Er is sprake in die tijd van Germaanse en Romeinse nederzettingen. De stad was ook de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, dit van 1949 tot 1999.

Gebouw: Op 3 november 1912 werd de eerste steen van het zoölogisch museum Alexander Koenig gelegd. Het initiatief voor dit museum is toe te schrijven aan de heer Alexander Koenig, een welgestelde ornitholoog wiens collecties konden wedijveren met die van de vorst van Monaco en Lord Rotschild van Engeland. Dankzij de erfenis die hij kreeg van zijn vader, een succesvolle suikerfabrikant in Rusland, konden zijn plannen voor het tot stand brengen van een museum ook verwezenlijkt worden. De ruwbouw kwam gereed tijdens de zomer van 1914. Door het uitbreken van de oorlog werd het museumgebouw echter in beslag genomen en diende het als lazaret voor gewonde soldaten. Door de inflatie van het geld was Koenig na de oorlog een groot deel van zijn vermogen kwijt. In 1929 droeg dhr. Koenig het gebouw en de uitgebreide collecties over aan het Duitse Rijk. Een gestelde bedinging hierbij was het intact houden van zowel het museum als het navorsinginstituut. Koenigs motto werd in gouden letters in het Latijn aangebracht: "Heilige plaatsen der zoölogische navorsingen".

Voorwerp: Met betrekking tot de Goddelijke Naam is het volgende schrift in de ingang opmerkelijk. In het Latijn wordt Psalm 104:24 geciteerd: "Hoe talrijk zijn uw werken, O Jehovah".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven