Wereldwijd

Bayreuth - Huis in Maximilianstrasse

Stad: De locatie van de stad Bayreuth, welke 73.111 inwoners heeft (2011), is terug te vinden in de Duitse deelstaat Beieren. De stad gelegen aan de Rote Main, bevindt zich tussen het Fichtelgebirge en de Fränkische Schweiz.

De eerste vermelding van de stad gaat terug naar een oorkonde van 1194, van bisschop Otto II van Bamberg. De eerste vermelding als stad of civitas dateert van 1231. Reeds in 1528 sloten de landheren zich aan bij het Lutheranisme. Andere opmerkelijke data zijn 1605, 1620 en 1621. In 1605 was er een grote stadsbrand waarbij 137 van de 251 huizen werden vernietigd. In 1620 woedde de pest. In 1621 was er opnieuw een grote stadsbrand. Ook tijdens de 30-jarige oorlog had de stad heel zwaar te lijden.

Vandaag profileert de stad zich als een moderne business-, conferentie- en universiteitsstad op weg om het high-tech centrum van de regio te worden. Vele bezienswaardigheden, musea en culturele uitnodigingen beloven leuke dagen het hele jaar door.

Gebouw: Huis in de Maximilianstrasse. Dit huis is beschermd als monument. De Maximilianstrasse wordt ook wel beschreven als het levendige centrum van de stad. De voorbijgangers kunnen er genieten van de vele winkels en terrasjes.

Gods naam: De Goddelijke naam staat hier op een gedenksteen. Het bord vermeld de grote stadsbrand of 'civitas incendio' van MDCV of 1605. De woorden 'etiam hae aedes conflagratae sunt' betekenen 'de huizen hier zijn ook verbrand'. Verder wordt er gesproken over een heropbouw in 1615 door 'Johanem Bapt Baumium'.

Bovenaan staat geschreven "Iehova custos tue - Iehova umbra tua" wat vertaald betekent: "Jehovah is uw wachter - Jehovah is uw schaduw". Helemaal vooraan staat PSAL CXXI - Psalm 121. De woorden zijn een verwijzing naar vers 7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -