Wereldwijd

Bamberg - Kloster Michelsberg

Stad: Bamberg is pittoresk stadje aan de rivier de Regnitz in de Duitse deelstaat Beieren. Deze stad telt 70.004 inwoners (2010) die op een gebied van circa 54 km² wonen. Deze oude Frankische Keizerstad en Bisschopsstad ligt in een dal waardoor heen de rivier Regnitz vloeit. Deze stad heeft de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland. Het oude stadscentrum staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De vele smalle steegjes die je al kronkelend naar stadspleinen leiden, doen je denken dat je in een groot openlucht museum bent aanbeland met allemaal middeleeuwse en barokke gevels.

Gebouw: Kloster Michelsberg - St. Michaelkirche. Dit klooster is een voormalig klooster van de Benedictijnse orde. Dit klooster werd opgericht in 1015 door de eerste bisschop van Amberg, Eberhard. Op 30 november 1802 namen Beierse het klooster in bezit. De waardevolle boeken werden overgebracht naar de voormalige Beierse Koninklijke Bibliotheek. De 24 monniken moesten het klooster verlaten. Het klooster kwam in het bezit van de stad Bamberg, die in november 1803 op verzoek aan de burgers de oude ziekenhuizen overbacht naar de Michelsberg. Het burgerlijke ziekenhuis bestaat nog steeds.

De eerste kerk werd gebouwd in 1015. De huidige bouw is een romaanse kerk die werd ingewijd in 1121. In 1610 was er een grote brand waarna het middenschip en de westelijke torens herbouwd moesten worden.

Gods naam: Bovenaan een zijaltaar staat Gods naam helemaal bovenaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -