Wereldwijd

Bamberg - Alter Rathaus (Oude Stadhuis)

Stad: Bamberg is pittoresk stadje aan de rivier de Regnitz in de Duitse deelstaat Beieren. Deze stad telt 70.004 inwoners (2010) die op een gebied van circa 54 km² wonen. Deze oude Frankische Keizerstad en Bisschopsstad ligt in een dal waardoor heen de rivier Regnitz vloeit. Deze stad heeft de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland. Het oude stadscentrum staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De vele smalle steegjes die je al kronkelend naar stadspleinen leiden, doen je denken dat je in een groot openlucht museum bent aanbeland met allemaal middeleeuwse en barokke gevels.

Gebouw: Het oude stadhuis is één van de mooiste gebouwen van de binnenstad. De eerste maal dat dit gebouw werd genoemd was in het jaar 1386. Het werd gerenoveerd en eigenlijk weer opgebouwd in de jaren 1461-1467. Eigenlijk staat het gebouw op een brug over de Regnitz. De sage gaat dat de bisschop geen toestemming wilde geven voor het bouwen van een stadhuis. De burgers namen dan maar palen en in het midden van de rivier, op een kunstmatig eilandje, bouwden ze hun stadhuis. Zeker vermeldenswaard zijn de mooie muurschilderingen die in 1756 werden aangebracht door Johann Anwander, een gevestigde schilder. In meer dan 50 kerken in Duitsland zijn schilderijen en muurschilderingen van zijn hand te zien.

Gods naam: Aan de oostzijde stellen de schilderingen allegorieën en symbolen voor van bisschop Johann Philipp Anton von Frankenstein. De westzijde is gewijd aan de burger en toont eveneens allegorieën betreffende de deugden. De figuur die wij tonen heet Temperantia (gematigdheid) die met haar voeten de laster vertreedt. Gods naam is bovenaan terug te vinden, geplaatst in een driehoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -