Wereldwijd

Baiersdorf - St. Nikolauskirche

Stad: De kenwoorden op de website van Baiersdorf zijn: "Frankisch, modern en schattig". Er staat verder: "De Frankische levensvreugde wordt in Baiersdorf gecombineerd met economische dynamiek en een diepe worteling in een trotse geschiedenis. De stad, die reeds 650 jaar geniet van stadsrechten, ligt in het Frankische hart in het midden tussen Neurenberg en Bamberg en is altijd beschouwd als een belangrijke halte op deze verkeersader".

De geschiedenis van de stadsrechten gaat terug tot de broers burggraven Johan II en Albrecht I (de Schone) die Koning en latere Keizer Karel IV baden om hun dorp tot stad te verheffen. Dit gebeurde in 1353. De eerste vermelding van deze plaats was reeds veel vroeger, in een oorkonde gedateerd op 13 juli 1063. Vandaag wonen hier 7.695 inwoners (2009) op een oppervlakte van 12 km².

Gebouw: St. Nikolauskirche. Reeds rond het jaar 1130 stond er hier een kerk, waarvan na de stadsbrand in 1474 alleen de toren overbleef. De kerk werd herbouwd.

Godsnaam: Het altaar, vooraan in de kerk, werd gemaakt in het midden van de 18e eeuw, net zoals de preekstoel, het reliëfbeeld en de beelden van Mozes en Johannes. Deze beelden zijn links en rechts twee de kolommen te zien. Aan de linkerzijde staat Mozes met de twee stenen tafelen in zijn hand. Het is op de rechterzijde van deze tafelen, op de bovenste lijn, dat het tetragrammaton te zien. Het tetragrammaton dat de naam van God weergeeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -