Wereldwijd

Baiersdorf - Friedhofskirche St. Johannis

Stad: De kenwoorden op de website van Baiersdorf zijn: "Frankisch, modern en schattig". Er staat verder: "De Frankische levensvreugde wordt in Baiersdorf gecombineerd met economische dynamiek en een diepe worteling in een trotse geschiedenis. De stad, die reeds 650 jaar geniet van stadsrechten, ligt in het Frankische hart in het midden tussen Neurenberg en Bamberg en is altijd beschouwd als een belangrijke halte op deze verkeersader".

De geschiedenis van de stadsrechten gaat terug tot de broers burggraven Johan II en Albrecht I (de Schone) die Koning en latere Keizer Karel IV baden om hun dorp tot stad te verheffen. Dit gebeurde in 1353. De eerste vermelding van deze plaats was reeds veel vroeger, in een oorkonde gedateerd op 13 juli 1063. Vandaag wonen hier 7.695 inwoners (2009) op een oppervlakte van 12 km².

Gebouw: Deze evangelische kerk, St. Johannis, staat op het kerkhof. Ze werd ingewijd op 24 juni 1774. Zoals zovele Frankische kerken uit die tijdsperiode domineren de kleuren grijs en blauw.

Godsnaam: Wat we niet zo vaak zien, is dat de preekstoel ingewerkt is in het altaarstuk. De Goddelijke naam is hier helemaal boven terug te vinden geschreven in het Hebreeuws met de Masoretische klinkertekens o - e - a. De uitspraak hier is 'Jehowah' of 'Jehovah'.

 

 

 

 

 

 

 

naar boven