Wereldwijd

Altdorf bei Nürnberg - St. Laurentiuskirche

Stad: In het zuidoosten van Duitsland in de deelstaat Beieren ligt Altdorf bei Nürnberg, een stad die ongeveer 25 kilometer ten oosten van Nürnberg (Neurenberg) ligt, in het Nürnberger Land. De stad telt 15.372 inwoners.

Altdorf wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1129. In 1504 werd de stad veroverd door de keizerlijke vrije stad Neurenberg. In 1622 werd in Altdorf een universiteit opgericht door het stadsbestuur van Neurenberg. De universiteit bleef tot 1809 bestaan. Het Wichernhaus waar zich ooit de universiteit bevond is één van de bezienswaardigheden van Altdorf. Het werd gebouwd in 1575. Er waren botanische tuinen, een astronomisch observatorium en een chemisch laboratorium. Het is tegenwoordig nog altijd een school en tevens een internaat voor mindervaliden. Andere bezienswaardigheden van Altdorf zijn het stadhuis uit de 16e eeuw in renaissancestijl, oude stadspoorten en een kasteel, Schloss Grünsberg.

 

Gebouw: De bouw van de Laurentiuskerk werd in het jaar 1407 voltooid. Het koor van de kerk, evenals delen van de kerktoren zijn ontworpen in laat gotische stijl. In 1755 werd het schip van de kerk uitgebreid en herbouwd in barokstijl. Uit de tijd dat Altdorf een universiteitsstad was, stammen de gebedsnissen voor professoren en studenten. Tegenwoordig is dit gebouw een Protestantse kerk.

Bijbels en gezangboekjes die in Altdorf uitgegeven en gedrukt werden, zijn over geheel Duitsland en ook daarbuiten op grote schaal verspreid.

 

Gods naam: Op het hoofdaltaar vindt men bovenaan in een vergulde stralenkrans, versierd met wapenschilden, het Hebreeuwse tetragram.

 

 

naar boven