Wereldwijd

Kopenhagen - Vor Frelser Kirke

Stad: Kopenhagen (Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. Als stichtingsdatum wordt steevast verwezen naar 1167, het jaar dat bisschop Absalon er zijn 'kasteel aan de haven' bouwde. De geschiedenis van de stad is duidelijk te lezen in haar presence, zoals de vele uitstekende renaissance gebouwen die tijdens de heerschappij van Christiaan IV werden gebouwd. De middeleeuwse stad en de districten vormen samen een harmonieus geheel. En niet alleen is het water essentieel voor de welvaart van de stad, het dient ook als kader voor de stad. Kopenhagen heeft 518.574 inwoners. Groot-kopenhagen (Hovedstadsområdet - Kopenhagen, Frederiksberg en 16 andere gemeenten). telde anno 2008 1.153.615 inwoners.


Gebouw: 'Vor Frelser' betekent 'Onze Heiland'. Deze kerk, met zijn speciale gedraaide toren, werd gebouwd tussen 1680 - 1694. De stijl van de kerk is barok - Nederlands Palladianisme. Het altaar werd gemaakt naar de design van de Zweedse architect Nicodemus Tessin. De design werd goedgekeurd door Christian V, koning van Denemarken en Zweden. Vanwege het uitgebreide werk in verband met de funderingen en de problemen tussen Denemarken en Zweden werd de installatie van het altaar uitgesteld tot 1732.


Voorwerp: De Goddelijke naam is hier terug te vinden in het bovenste gedeelte van het altaar. Het tetragram (JHWH) is hier vergezeld van de Masoretische klinkertekens zodat, wanneer het zou worden uitgesproken, de uitspraak 'JeHoWaH' of 'Jehovah' is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven