Wereldwijd

Kopenhagen - Rundetårn

Stad: Kopenhagen (Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. Als stichtingsdatum wordt steevast verwezen naar 1167, het jaar dat bisschop Absalon er zijn 'kasteel aan de haven' bouwde. De geschiedenis van de stad is duidelijk te lezen in haar presence, zoals de vele uitstekende renaissance gebouwen die tijdens de heerschappij van Christiaan IV werden gebouwd. De middeleeuwse stad en de districten vormen samen een harmonieus geheel. En niet alleen is het water essentieel voor de welvaart van de stad, het dient ook als kader voor de stad. Kopenhagen heeft 518.574 inwoners. Groot-kopenhagen (Hovedstadsområdet - Kopenhagen, Frederiksberg en 16 andere gemeenten). telde anno 2008 1.153.615 inwoners.

Gebouw: De "Ronde Toren" of "Rundetårn" is één van de toeristische bezienswaardigheden. Deze toren bevind zich in de 'Koebmagergade 52a'. Hij is 35 meter hoog en 15 meter in doorsnee. Koning Christian IV liet de toren bouwen tussen 1640-1642, als een eerste deel van het Trinitatis-complex; een complex dat zou bestaan uit een kerk, een universiteitsgebouw en een astronomisch observatorium.


Voorwerp:
Op de toren is een tekst aangebracht die als volgt vertaald kan worden: "Leid, Jehovah (of Jahweh), de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning Christian IV, 1642".

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven