Wereldwijd

Hillerød - Frederiksborg

Stad: Hillerød ligt in het hart van Nordsjælland, omgeven door het grootste bosgebied van Denemarken. Hillerod is een gemeente in de Deense regio Hovedstaden, in het westen van Denemarken. Deze gemeente ligt 38 kilometer ten noorden van Kopenhagen. In Denemarken is Hillerød ook bekend als C4-stad. Dit omdat Koning Christian IV in het jaar 1602 begon met de bouw van het kasteel Frederiksborg. Er wonen hier zo'n 47.000 inwoners.

Gebouw: Oorspronkelijk was Frederiksborg een herenhuis met de naam Hillerødsholm. In 1560 kwam Koning Frederik II ervan in bezit. Hij gebruikte deze plaats vooral als uitvalsbasis voor de jacht. Frederiksborg werd in 1577 de geboorteplaats voor de latere Koning Christian IV. Zijn verbondenheid met de plaatst blijkt duidelijk als hij later de gebouwen sloopt en er een Renaissance kasteel laat bouwen.

Voorwerp: Gods naam is hier te zien aan de ingang van het museum. Aan de bovenzijde van de toegangspoort zijn prachtige ornamenten aangebracht. Aan de rechterzijde zijn twee eenhoornen te zien met tussen hen een wapenschild. Onder het wapenschild is een tablet met de volgende tekst:

INSIGNIA
ANNAE CATHERINAE. DEI GRATIA. DANIAE. NORVEGIA. VANDALORUM GOTHORUM. QVE REGINAE. MARCHIONISSAE BRANDENBURGIAE; SCHLESWIGI. HOLSATIAE. STORMARIAE ET DITHMARSIAE DUCCISAE. OLDENBURGI ET DELMENHORSTI COMMITISAE.
REGE ME JEHOVA
SPIRITU SANCTO TUO
1609

Zoals de tekst te kennen geeft betreft het hier Anna Catherina van Brandenburg (1575-1612). Koningin Anna Catherina was de gemalin van Koning Christian IV. "Rege me Jehova" betekent "Regeer me Jehova".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven