Wereldwijd

Trois-Rivières (Pointe-du-Lac) - Église la Visitation-de-la-Sainte-Vierge de Pointe du lac

Stad: Trois-Rivières is een stad in de Mauricie regio van Canada, gesitueerd in het midden tussen Montreal en Québec (stad). Deze stad is gelegen aan de samenvloeiing van de Saint-Maurice River en de St. Lawrence River. De naam Trois-Rivières, wat 'drie rivieren' betekent in het Nederlands, verwijst naar het feit dat de Saint-Maurice rivier, verdeeld door twee eilanden aan de opening van de rivier, in drie uitmondingen samenvloeit met de St. Lawrence rivier.

De naam van deze plaats werd in 1599 gegeven door Captain Dupont-Gravé. Een permanente nederzetting werd er gesticht op 4 juli 1634. Door de strategische ligging speelde de nederzetting een belangrijke rol binnenin de kolonie en de bonthandel.

Op 1 januari 2002 ging de voormalige stad van Trois-Rivières, samen met zijn naburige steden Cap-de-la-Madeleine, Sainte-Marthe-du-Cap, Saint-Louis-de-France, Trois-Rivières-Ouest, en de gemeente Pointe-du-Lac op in de nieuwe entiteit Trois-Rivières.

Pointe-du-Lac werd gesticht in 1738. De beschrijvende naam is afkomstig van het zandige punt ten noord-westen van Lake Saint-Pierre, waarop de stad werd gebouwd. In 2006 woonden hier 7.280 inwoners.

Gebouw: Église la Visitation-de-la-Sainte-Vierge de Pointe-du-Lac. In 1738, na het bouwen van een statige molen en de opening van King's Road, geeft de heer van Tonnancour een perceel van vier hectare voor de bouw van de eerste kerk en een pastorie. De kerk werd ingewijd in 1739. In 1844 werd, door de bevolkingstoename, besloten tot de bouw van een grotere kerk. In de nacht van 10 februari 1882 ging deze in vlammen op. Alleen de stenen muren bleven staan die werden gebruikt voor de huidige kerk die in 1882-1883 werd herbouwd in de neoklassieke stijl.

Godsnaam: De goddelijke naam is terug te vinden in de voorgevel, helemaal bovenaan. Gods naam staat hier weergegeven als het tetragrammaton.

 

 

 

 

 

- naar boven -