Wereldwijd

 

Wetteren - Sint Gertrudiskerk

Stad: De gemeente Wetteren ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Gent, de provinciehoofdstad van Oost-Vlaanderen. Er wonen ruim 24.000 inwoners in deze gemeente. De rivier de Schelde loopt door het centrum van Wetteren, vlakbij het dorpsplein, met aan de ene zijde de St. Gertrudiskerk en er recht tegenover aan de andere zijde het stijlvolle gemeentehuis. De kerk is gebouwd op een vroegere zandduin, die hoog uitsteekt boven de oever van de Schelde.

Gebouw: In de middeleeuwen stond er op deze plaats reeds een kerk. Maar in de 19e eeuw werd deze te klein en in 1866 werd de huidige kerk gebouwd, onder leiding van architect Louis Minard. De kerk vertoont een combinatie van verschillende stijlen, met Romaanse, Gotische en Byzantijnse kenmerken. De hoektorens bijvoorbeeld hebben de vorm van minaretten. De buitenkant is opgetrokken in rode baksteen met decoratieve elementen in witte natuursteen. Door het opvallend hoge middenschip van de kerk rijst het gebouw hoog uit boven de rivier de Schelde en het omliggende stadscentrum. Door het herschilderen van het interieur van de kerk zijn bepaalde historische en heraldieke elementen verloren gegaan.

Voorwerp: Tot de kunstschatten van de St. Gertrudiskerk behoort de witstenen communiebank uit de 19e eeuw. Deze is versierd met afbeeldingen en symbolen uit de bijbel. In een deel ervan zien we het tetragrammaton afgebeeld, in een driehoek met wolken en lichtstralen eromheen.