Wereldwijd

Tongerlo - Abdijkerk

Stad: Het dorp Tongerlo is de grootste deelgemeente van Westerlo, een gemeente in de provincie Antwerpen. Tongerlo is voornamelijk bekend vanwege de Abdij van Tongerlo.

Gebouw: Abdijkerk

Op verzoek van heer Giselbert van Castelre, een vermogend landheer, kwamen omstreeks 1130 enkele norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen. zich op zijn landgoed in Tongerlo vestigen. Op deze manier werd de abdij van Tongerlo gesticht. De abdij is bekend om haar abdijbier dat er gebrouwen werd. De brouwerij is recentelijk verplaatst naar brouwerij Haacht. Andere inkomsten worden gehaald uit onder andere een boekhandel, een bakkerij en door de entree op de bezichtiging van een getrouwe kopie van 'Het Laatste Avondmaal van Da Vinci'. Deze kopie zou onder toezicht van Da Vinci door zijn leerlingen zijn gemaakt. Het hoofd van Jezus en van Johannes zou door Da Vinci zelf geschilderd zijn.

Voorwerp: In de linkerbeuk van de abdijkerk hangt een schilderij van J. E. Quellin (1634-1715). Het schilderij draagt de naam 'Jezus bij Simon de farizeeër'. Het werd geschilderd in de periode 1676 - 1700. In het schilderij vonden we de Goddelijke naam terug op het hoofddeksel van een der afgebeelde figuren.

Ook boven een deur in een sluitsteen is de Goddelijke naam terug te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -