Wereldwijd

Sint-Niklaas - Onze-Lieve-Vrouwkerk

Stad: In de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, tussen Gent en Antwerpen ligt de stad Sint-Niklaas. Ze wordt beschouwd als de hoofdstad van het Waasland. Het inwonersaantal bedraagt zo'n 72.000 personen. De geschiedenis van de stad begint in 1217. De bisschop van Doornik richtte op deze plaats een kerk op voor de heilige Nicolaas van Myra, in de volksmond beter bekend als 'Sinterklaas'. Door de aanwezigheid van deze kerk ontving de plaats de naam Sint-Niklaas.

Door de textielnijverheid in de 18e eeuw werd de stad, na Gent, de voornaamste industriestad in Oost-Vlaanderen. In 1804 ontving de plaats de stadsrechten uit handen van keizer Napoleon Bonaparte, nadat hij in 1803 een bezoek had gebracht aan Sint-Niklaas. Het aantal inwoners bedroeg toen ca. 11.000 personen.

Opvallend is het grote marktplein met zijn vele historische gebouwen. Uit een document uit 1248 blijkt dat Margaretha II van Vlaanderen zes bunders grond ten westen van de kerk aan Sint-Niklaas toevoegde, op voorwaarde dat die voor altijd onbebouwd moesten blijven. En dat is zo gebleven tot op de huidige dag. Daardoor bezit Sint-Niklaas de grootste marktplaats in België. Het plein is 2,3 hectare groot. Vanzelfsprekend biedt dit plein, behalve de plaatselijke markt, een prachtige gelegenheid voor talrijke manifestaties.

Op die grote markt vinden we tal van historische gebouwen. Enkele ervan zijn het mooie 19e eeuwse stadhuis, een neogotisch bouwwerk met een belforttoren. Daarachter bevind zich de karakteristieke Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Gebouw: Onze-lieve-Vrouwkerk

Voluit draagt deze kerk de naam “Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand der Christenen”. Rond het midden van de 19e eeuw, tussen 1841 en 1844 werd de kerk gebouwd en in gebruik genomen. Het is beslist een opvallende kerk, zowel van buiten alsook wat het interieur betreft. In plaats van een torenspits zien we bovenop de toren een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. Het werd ontworpen door beeldhouwer Frans van Avermaet. De kerk zelf werd ontworpen door de Gentse architekt Lodewijk Roelandt, die een liefhebber was van het mengen van verschillende stijlen. Zo ontstond een neoromaans gebouw in byzantijnse stijl met gotische elementen. Het interieur van de kerk ademt een “oosterse sfeer”. De binnenmuren, zuilen en plafonds zijn volledig beschilderd. Tussen 1994 en 1998 werd het interieur volledig gerestaureerd. Deze kerk werd in 1973 een beschermd monument.

Godsnaam: Wanneer men de kerk betreed valt onmiddellijk het grote altaarschilderij op, bewerkt met bladgoud, waarop men de verheerlijkte Jezus Christus ziet afgebeeld, omringd door engelen. Bovenaan staat Gods naam afgebeeld als het tetragram. De wandschilderingen, inclusief dit grote paneel, zijn het werk van een schildersduo, Godfried Guffens en Jan Swerts, die tussen 1853 en 1870 dit werk hebben verricht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -