Wereldwijd

Poperinge - Onze-Lieve-Vrouwekerk

Stad: Poperinge is een stad in West Vlaanderen dicht bij de Franse grens. De stad telt ruim 19.500 inwoners.

Uit 850 n. C. dateert de schrijfwijze Purpurninga villa. Maar uit de archeologie blijkt dat de plaats al veel eerder bewoond was. In de Romeinse tijd was de plaats via wegen al verbonden met diverse andere steden. In de 13e eeuw kende de lakenindustrie een hoogtepunt in Poperinge. Dat bleef zo enkele eeuwen tot men in de 16e eeuw een nieuwe bron van inkomsten vond namelijk de hoppeteelt. Tot op de dag van vandaag staat Poperinge nog altijd bekend als “de Hoppestad”. Men vindt er het Hopmuseum, driejaarlijks worden er de hoppefeesten georganiseerd en de hop wordt in diverse beroemde streekbieren verwerkt. De hopscheuten zijn een ware delicatesse, die door zijn zeldzaamheid en zijn hoge prijs ook wel het “witte goud” van Poperinge wordt genoemd. In de stad vinden we bijzondere monumenten en gezellige restaurants. Maar ook de landelijke omgeving, die bekend staat als het “Heuvelland”, biedt de toeristen mooie wandel- en fietstochten aan.

Gebouw: Men startte met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in 1290, maar pas in 1490 kreeg ze haar definitieve uiterlijk. Het is een gotische hallenkerk met een torenspits van 70 meter hoog. Het houtsnijwerk van het meubilair dateert van rond 1750 en is gemaakt in rococostijl. De kerk bezit ook een aantal belangrijke schilderijen.

Voorwerp: We vinden hier Gods naam, in de vorm van het tetragram, op twee kleine kandelaars die het Maria altaar sieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -