Wereldwijd

Ninove - O.-L.-V.-Hemelvaartkerk (Abdijkerk)

Stad: " Het gezellige Denderstadje Ninove vind je in het zuidoosten van de provincie Oost-Vlaanderen. Ninove is als het ware het "hart van drie toeristische regio's": het is de meest zuidelijke gemeente van "Scheldeland", leunt enerzijds aan tegen de "Vlaamse Ardennen" en anderzijds tegen de Vlaams Brabantse "Groene Gordel" met het Pajottenland." - www.ninove.be.

De stad Ninove prijst zichzelf aan als een plaats met een eeuwenoude geschiedenis, met prachtige natuur, met lekkere gastronomie, op sportief gebied en door te genieten van cultuur en gezellig winkelen. In Ninove wonen 36.664 inwoners (2010).

Gebouw: O.-L.-V.-Hemelvaartkerk (Abdijkerk)

Op 27 april 1727 werd deze kerk door de aartsbisschop van Mechelen ingewijd als abdijkerk van de Ninoofse premonstrantse gemeenschap. De eerste kerk op die plaats was een Romaanse kerk van 1154 die echter in de jaren 1578-1580 zwaar werd beschadigd. In 1623 brak men de kerkruïne af; de eerste steen voor een nieuwe barokke kerk werd gelegd in 1640. Door financieringsproblemen was de bouw pas gereed in 1727.

Voorwerp: In de kerk staat een reliekschrijn van St. Cornelius en St. Cyprianus. Het schrijn wordt gedateerd op 1643-1644. Ze bestaat uit een eikenhouten kast die met koper beslagen werd en waarin gedreven zilveren platen vastgeschroefd werden. Op de eerste beeldband is het reliekschrijn te zien langs beide zijden. Het schrijn is gemaakt in de vorm van een sarcofaag. Op de twee sokkeltjes staat elk een borstbeeldje met elk een reliekdoosje, het ene stelt Cornelius, het andere Cyprianus voor. Het geheel wordt bekroond met een reliekhoorn.

Op één van de zijden is duidelijk Gods naam te vinden in het Hebreeuws. In de kerk hangt ook een schilderij waarop een hogepriester wordt afgebeeld. Naar de Bijbel te kennen geeft werd op het hoofddeksel de tekst aangebracht: "Heiligheid behoort JHWH toe" (Exodus 28:36). Wellicht was het ook hier de bedoeling doch de artistieke vrijheid werd de vrije hand gegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -