Wereldwijd

Mol-Donk - St. Antoniuskerk

Stad: Mol is een Kempense gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Na Antwerpen zelf is dit de grootste gemeente van de provincie. Vandaag is Mol een populair recreatiegebied in Vlaanderen, zeker door de mooie meren die omgeven zijn met bossen.

Mol is een uitgestrekte gemeente en bestaat buiten Mol-centrum nog uit 11 gehuchten waaronder Donk. Het woord Donk betekent 'opduiking uit een moeras'. De gezellige arbeiderswoningen langs de Emiel Bequartlaan onderstrepen het karakter van Donk aks industriewijk. De industrie in Donk waren: de witzandgroeven, de betonfabriek (1911), een flessenfabriek (1922), de productie van asbest (1928), de elektriciteitscentrale Ebes met z’n typische koeltoren (1929). Na de oorlog kwam het Studiecentrum voor Kernenergie, ‘de Atoom’ in de volksmond. Met de komst van andere nucleaire bedrijven heeft het SCK zijn stempel op Donk gedrukt (bron www.gemeentemol.be).

Gebouw: St. Antoniuskerk

De kerk is in kerkelijke termen 'jong', de stijl neo-Romaans is hier getuige van. Deze kerk werd gebouwd in 1949. Binnenin de kerk, iets waar men fier op is, zijn beelden te zien van de gekende Antwerpse beeldhouwer Rik Sauter en familie.

Voorwerp: Er is ook in de kerk een 'ark des verbonds', aan de rechterzijde. Op deze ark staat Gods naam in het Hebreeuws. De volledige tekst op de ark luidt: "Heiligheid behoort JHWH toe".

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -