Wereldwijd

Mechelen - Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkkerk

Stad: Op de website van de stad Mechelen staat: "Het oudste bewaard gebleven document, waarin Mechelen voor het eerst onder de naam Machlines wordt vermeld, is een oorkonde uit 1008. Later veranderde de naam van de stad naar Machele, Mechgelme om uiteindelijk in de 15de eeuw definitief onder de naam Mechelen te worden gedoopt. Gedurende een korte periode in de 16de eeuw was Mechelen de hoofdstad van de Nederlanden. Later verkreeg de stad dezelfde status als Zeeland, Holland, Vlaanderen en Brabant. Niet verwonderlijk dus dat je er zoveel fraaie beschermde historische monumenten en kerken aantreft."

De stad Mechelen, te vinden in de Provincie Antwerpen, is gesitueerd tussen de steden Antwerpen en Brussel. De stad telt vandaag meer dan 80.000 inwoners.

Het oude Mechelen was vroeger omgeven door een stadsmuur. Net buiten de muur lagen verscheidene buitenwijken. Hanswijk was één van die oude buitenwijken. Vandaag behoort het gebied tot het stadsgebied van Mechelen.

Gebouw: Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkkerk

De barokke kerk - nu basiliek - werd gebouwd tussen 1663 en 1681, naar het plan van architect Lucas Fayd'herbe. Eigenlijk was Lucas Fayd'herbe een vermaarde beeldhouwer die zijn opleiding kreeg in het atelier van Rubens. Gods naam is tweemaal te zien in de kerk, ingewerkt in twee imposante biechtstoelen.

Voorwerp: Gods naam is hier te zien op twee oude biechtstoelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -