Wereldwijd

Lier - Heilig Hartkerk

Stad: "Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen; waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van ‘t mijmerend, magere Kempenland, daar is het" - dit schreef Felix Timmermans over zijn geboortestad Lier.

Lier is een stad in de provincie Antwerpen. Het is een stad met een rijk verleden. Zo werden het Liers begijnhof en het belfort op het einde van de 20ste eeuw op de prestigieuze lijst van het UNESCO-Werelderfgoed geplaatst. Andere publiekstrekkers zijn de Zimmertoren, de vesten, het Stadhuis, de Gevangenenpoort, het landschap van de Nete en veel meer...

Gebouw: Heilig Hartkerk

De Heilig Hart-kerk in Lier is naar kerkelijke normen een 'jonge' kerk, hoewel ze reeds gebouwd werd in het jaar 1936. In de rechterzijde van de kerk zijn indrukwekkende glas-in-loodramen te bezichten, waarin de Goddelijke Naam in de vorm van 'Jahweh' driemaal voorkomt.

Voorwerp: Het eerste door ons getoonde raam bevat op de linkerzijde de tekst uit "Isaias XI.1.2.": "EEN . TWIJG . ZAL . UIT . DE . STAM . VAN . JESSE . ONT . SPRUITEN . EEN . BLOEM . ONTLUIKEN . UIT . ZIJN . WORTEL . DE . GEEST . VAN . JAHWEH . ZAL . OP . HEM . RUSTEN." Op de rechterzijde staat de tekst uit "Isaisas XII.5.6.": "ZINGT . JAHWEH . LOF . WANT . GRO . TE . DINGEN . HEEFT . HIJ . GEWROCHT . JUICHT . EN . LOOFT . WANT . GROOT . IS . IN . UW . MIDDEN . DE HEILIGE . van . ISRAEL."

Een beetje verder is het tweede door ons getoonde raam te bezichtigen, de tekst hier is genomen uit "EZEKIEL XXXVII.4.5.": "DORRE . BEENDEREN . LUISTERT . NAAR . HET . WOORD . VAN . JAHWEH . DIT . ZEGT . DE . HEER : IK . GA . EEN . GEEST . IN . U . BRENGEN . EN . GY . ZULT . LEVEN ."

 

 

 


 

- naar boven -