Wereldwijd

Lier - St. Gummaruskerk

Stad: Lier is een stad in de provincie Antwerpen. De stad ligt aan de samenloop van de Grote Nete en de Kleine Nete. De geschiedenis van Lier gaat ver terug. Aan de grondslag zou Gummarus een grote rol hebben gespeeld. Gummarus werd in de 7de of 8ste eeuw geboren in Emblem. Hij diende aan het hof van Pepijn de Korte (vader van Karel de Grote). Naar verluid heeft hij in 764 een kapel laten oprichten, waarna er een nederzetting ontstond. Deze nederzetting groeide uit tot de stad Lier. Vandaag telt Lier 33.924 inwoners (2010).

Gebouw: St. Gummaruskerk

"De collegiale kerk Sint-Gummaruskerk is één der gaafste voorbeelden van Brabantse hooggotiek. Ondanks een lange bouwperiode (1378-1569 / 1624-1625) vertoont de kerk een stijleenheid te danken aan de hoofdontwerpers..." - alzo de tekst op een bordje met uitleg over de kerk.

De toren is 78 meter hoog. De oorspronkelijke toren, die gotisch spits was, brandde tweemaal af. In 1754 kreeg de toren zijn huidige uitzicht toen een uivormige toren werd gemaakt. In de volksmond heet de toren: "de peperbus".

Voorwerp: In de monumentale kerk met veel kunstschatten vinden we ook de Goddelijke Naam terug, in een schilderij van Mathias Berckmans: "Val van de opstandige engelen" (1643).

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -