Wereldwijd

Leuven - Voormalige Armenschool

Stad: "Geen stad in Vlaanderen spreekt zo tot de verbeelding als deze eeuwenoude universiteitsstad. Ze combineert een rijk historisch patrimonium met een joviale, Bourgondische stadscultuur en een energie die niet te stuiten is. Leuven is niet alleen eeuwenoud maar ook... springlevend!" - aldus de website van de stad. Leuven, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant, telt 92.704 inwoners. Het is duidelijk dat Leuven trots is op haar historisch erfgoed en verleden.

Gebouw:Voormalige Armenschool

In de Naamsestraat hangt een medaillon dat meteen onze aandacht trekt. Het medaillon hangt aan de gevel van wat vroeger de Armenschool van St. Kwinten was. Eigenlijk heeft dit gebouw een indrukwekkende geschiedenis. De armenschool waarvan hier sprake is sloot aan bij een gebouw van 1546. Onder andere de 'tafel van de H. Geest" was hierin ondergebracht. Dit was een instelling voor armenzorg. De armste inwoners konden er aankloppen voor voedsel, een paar schoenen, kleding...

Voorwerp: In een medaillon van 1537 is Gods naam terug te vinden in het Hebreeuws. Op een verklarend bordje staat 'Jahwe'. (met de vriendelijke toestemming van de eigenaars)

 

 

 

 

 

- naar boven -