Wereldwijd

Kortrijk - Sint-Maartenskerk

Stad: Kortrijk is een stad in West-Vlaanderen. Meer nog, het is een centrumstad met een eeuwenoude historie. De geschiedenis gaat terug tot maar liefst de 1ste eeuw na Christus toen ze ontstond onder de naam Cortoriacum. De naam Cortoriacum betekent ‘een nederzetting gelegen aan de bocht van de rivier’. De rivier hier bedoeld is de Leie. Gedurende de eeuwen die volgden ontwikkelde Kortrijk zich tot een belangrijke stad. Bijnamen van de stad zijn "Groeningestad" of "Guldensporenstad. Dit verwijst uiteraard naar de Guldensporenslag van 1302 die plaatsvond op de Groeningekouter van Kortrijk en waarbij een Vlaams leger voornamelijk uit boeren, ambachtslieden en poorters, samen met enkele stedelijke milities en ridders het Franse leger versloegen.

Om verder te gaan over Kortrijk, na eeuwen een centrum te zijn geweest voor de lakennijverheid werd de stad een belangrijk centrum voor het linnen en de vlasnijverheid. Vandaag is Kortrijk nog steeds gekend als centrum voor de textiel.

Er wonen hier vandaag circa 75.000 mensen.

Gebouw: Sint-Maartenskerk

Na de verwoesting van de vorige kerk op deze plaats werd de huidige kerk gebouwd tussen 1390 en 1466. Het eerste bedehuis op deze plaats zou dateren van het jaar 650. Nadien kwamen een romaanse kerk, een eerste gotische kerk en dan de huidige kerk. De huidige kerk is wat men noemt een hallenkerk. Dit is een kerk met verschillende zijbeuken waarvan de zijbeuken ongeveer even hoog en soms ook even breed zijn als de middenbeuk. De twee zijkoren en de Sint-Annakapel werden na de brand van 1862 neogotisch heropgebouwd.

Voorwerp: als men de kerk binnenkomt (zie beeldband 2 - foto 1) dan zie je aan de rechterzijde de doopkapel. Voor de doopkapel is een sierlijk smeedijzeren hekken geplaatst. Deze afsluiting, in Lodewijk XVI stijl van 1780, is van de hand van Guillaume Tramaseur. Het doopvont gemaakt van rode marmer (zie beeldband 2 - foto 3) dateert van 1760. Op de afsluiting staat bovenaan, in een driehoek, de naam van God.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -