Wereldwijd

Hoboken - Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

Stad: Hoboken wordt voor het eerst vermeld in een document van 1135. Dit document is een schenkingsakte van bisschop Lietardus van Kamerijk. Hij schenkt de “cappelam de hobuechem qua libam” – 'een kapel gesitueerd in Hoboken'– aan het arme kapittel van de O. L. Vrouwekerk van Antwerpen.

Hoboken ontwikkelde zich in de loop der geschiedenis van dorp tot voorstad van Antwerpen. Sinds 1983 is Hoboken een district van Groot-Antwerpen. Gekende wijken in Hoboken zijn: Hoboken-centrum (Kioskplaats en omgeving), Hertog van Brabantwijk, Vogeltjeswijk, Zwaantjes, Moretusburg, Hertogvelden, Vinkenvelden en Polderstad.

De naam Hoboken is samengesteld uit twee bestandsdelen: ‘ho’ en ‘boken’. In de volksmond gaat het amusante verhaal dat de burgemeester een naam zocht voor zijn dorp, maar hij had geen inspiratie. Aan tafel gezeten liet zijn dochter een boterham vallen en ze zei toen teleurgesteld: “Ho boke!” En voilà, de naam was geboren!

Meer getrouw wordt aangenomen dat de naam een samenstelling is van ‘hoog’ (ho) en ‘boeken’ (het Middelnederlands woord voor beuken) – 'hoge beuken' dus, een verwijzing naar de bomen die eeuwenlang de gemeente sieren. Het ziekenhuis van Hoboken heet trouwens ‘Hoge Beuken’.

Tot de bezienswaardigheden van Hoboken behoren de Hobokense Polder (een natuurreservaat van 170 ha), Fort 8, Nello en Partrache (naar het verhaal van Marie-Louise de la Ramée oftewel Ouida), Kasteel Sorghvliedt, Kasteel Broydenborg, Kasteel Meerlenhof en Kasteel Gravenhof. Ook de Antwerpse indrukwekkende begraafplaats Schoonselhof ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Hoboken.


Gebouw: Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk. Deze laatgotische kerk stamt uit de 13de eeuw. Haar huidige uitzicht kreeg ze in de 19e eeuw.

Godsnaam: De goddelijke naam is terug te vinden op een kansel van het jaar 1750. Deze kansel of preekstoel is van de hand van meester-beeldsnijder Gaspar Moens (1698-1762). Op de voorzijde plaatste hij heel duidelijk het tetragrammaton met klinkertekens.

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -