Wereldwijd

Heusden - Heilig-Kruiskerk

Dorp: Het dorp Heusden ligt in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van de gemeente Destelbergen. Het ligt ongeveer vijf kilometer buiten de stad Gent, in de nabijheid van de rivier de Schelde. Het dorp werd reeds vermeld voor de invasie van de Noormannen, in de 11e eeuw, door de abt Othejbold, die verklaarde dat het tot de Sint-Baafsabdij zou hebben toebehoord. Daarna bleef Heusden onder het bestuur van de burggraven van Gent. De Cisterciënzerinnenabdij van Nieuwenbosch, die in 1247 werd gesticht, was tot ver in de omtrek bekend. De abdij werd in 1578 tijdens de Beeldenstorm vernield.

Gebouw: De Heilig-Kruiskerk werd in 1844 gebouwd op een plaats waar reeds eerder een kerk gevestigd was. De stijl van de kerk is een voorbeeld van vroegneogotiek. Twee schilderijen van de kunstenaar Antoon Van Den Heuvel, evenals twee altaren in witte en zwarte marmer, zijn afkomstig uit de oude kerk. Het schilderij op het hoofdaltaar van de gekruisigde Christus is in 1847 geschilderd door Domien Vanden Bossche uit Geraardsbergen, die zijn inspiratie haalde bij de beroemde schilder Antoon van Dijck.

Godsnaam: In een kleine brochure, die ter inzage ligt in de kerk, kunnen we de geschiedenis van de kerk lezen en ook het volgende: “In het midden van het altaar staat de mooie houten tabernakel uitgewerkt als een middeleeuwse toren met bovenaan een pelikaan die zijn jongen voedt. Op het tabernakeldeurtje zien we de vier Hebreeuwse lettertekens voor Jahweh (het tetragram)”.

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -