Wereldwijd

Grimbergen - Abdijkerk

Stad: 'Parel van Brabant' - dit is de naam die Grimbergen draagt, tezamen met de gemeente Heeze. Grimbergen is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. In de 8ste - 9de eeuw werd op deze plaats een burcht gebouwd. Waarschijnlijk was dit door de heren van Berhouts, een oud ridderlijk geslacht. Rond de burcht ontstond dan een woonkern. De website van de gemeente zegt over Grimbergen: "behalve mooie woonwijken bezit ze ook heel wat schilderachtige hoekjes en prachtige gebouwen, die getuigen van een rijk en welvarend verleden."

Gebouw: Abdijkerk

De abdij werd tussen 1126 en 1128 gesticht door de Berthouts, heren van Mechelen en Grimbergen. In 1132 werd de abdijkerk ingewijd door bisschop Liethardus van Kamerijk. De eerste norbertijnen waren waarschijnlijk afkomstig uit de abdij van Prémontré.

Voorwerp: Gods naam is hier driemaal terug te vinden: net onder het schilderij van het hoofdaltaar, in een zijbeuk is een zijkapel (het altaar is opzij te zien van de preekstoel). De derde maal op de preekstoel, op de bovenste lijn van de tafel die de engel vasthoudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -