Wereldwijd

Geraardsbergen - St. Bartholomeüskerk

Stad: Wie Geraardsbergen zegt denkt misschien direct aan de beroemde mattetaarten of de muur van Geraardsbergen, een kasseiweg op de Oudenberg of de heuvel waartegen het stadscentrum van Geraardsbergen aan ligt en die voor menige fietsers een ware uitdaging is.

Geraardsbergen is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad werd in de periode 1067-1070 gesticht door Boudewijn VI, Graaf van Vlaanderen en Henegouwen. De plaats was belangrijk vanwege zijn strategische ligging op de voornoemde heuvel aan de rivier de Dender. De stad groeide en werd een centrum in Vlaanderen zoals vanaf de 12de eeuw voor de lakennijverheid. Vanaf de 15de / 16de eeuw werd Geraardsbergen bekend door het maken van wandtapijten. Wandtapijten die wereldwijd nog steeds worden bewonderd vanwege het vakmanschap. De late Middeleeuwen lieten zich ook gelden in Geraardsbergen en omstreken. Belegeringen, branden en de pest decimeerden de bevolking danig. Op het einde van de 16de eeuw waren er nog maar 182 huizen bewoond. De stad krabbelde echter recht. De lakennijverheid werd vervangen door de kantnijverheid en vervolgens door andere industrietakken. De stad vandaag telt rond de 31.667 inwoners (2008).

Gebouw: St. Bartholomeüskerk

Vroeger stond op deze plaats de 12de eeuwse 'Capelle van Onze Lieve Vrouw ter Maerct'. Deze kapel werd in de 16de eeuw vergroot tot kerk en kreeg toen een gotisch uitzicht. De laatste grote verbouwingswerken waren er in 1876 tot 1895. Toen werd aan de voorgevel en het interieur een neogotisch uitzicht gegeven.

Voorwerp: De Goddelijke Naam is hier terug te vinden op de retabel achter het altaar. Aan de linkerzijde wordt een tafereel afgebeeld waarbij de hogepriester de zegen geeft aan het huwelijk van Jozef en Maria. In de andere taferelen zien we ook telkenmale Jozef terugkomen. Op het hoofddeksel van de hogepriester is Gods naam terug te vinden geschreven in het Hebreeuws. Er staat hier: "Heiligheid behoort JHWH toe".

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -