Wereldwijd

Brussel - Sint-Jacob-op-Koudenberg

Stad: Brussel is de hoofdstad van België.

De geschiedenis van Brussel gaat ver terug. In 1979 vierde de stad haar duizendjarige bestaan. Ontstaan uit drie kernen, één aan de Zennerivier en twee aan aanpalende heuvels, ontwikkelde Brussel zich tot een handels- en artisanale plaats. De graven van Leuven (de latere hertogen van Brabant), richtten er een versterkt kasteel op. Vanaf de tweede helft van de 13 de eeuw genoot de plaats ook de voorkeur als verblijfplaats voor de hertogen. In de 15de eeuw werd Brussel de feitelijke hoofdplaats voor de hertogen van Bourgondië. De geschiedenis gaat verder tot uiteindelijk in 1830, bij de onafhankelijkheid van België, Brussel ook officieel de hoofdstad werd. Brussel werd een metropool - een gevoel dat het nog steeds vandaag sterk uitstraalt.

Brussel is een stad met een groot aanbod op het gebied van oude gebouwen, musea en toeristische trekpleisters. Niet voor niets profileert de stad zich als 'kunststad'. De stad is ook multicultureel. Hier leven vele verschillende etnische culturen en leefstijlen met elkaar samen. Alleen al op het gebied van Elsene, één van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn niet minder dan 169 verschillende nationaliteiten geregistreerd.

Gebouw: St. Jacob-op-Koudenberg

De Koudenberg is één van de heuvels van Brussel. De helling loopt van de Grote Markt oostwaarts van de benedenstad naar de bovenstad. De huidige kerk werd gebouwd op de plaats waar een vorige kerk stond. In die kerk werd Maria van Bourgondië in 1457 gedoopt en in 1465 vond er de begrafenisplechtigheid van Isabella van Bourbon plaats. De huidige kerk moest architectonisch deel uitmaken van het neoclassicistische Koningsplein. De eerste steen werd in 1776 in aanwezigheid van Karel van Lotharingen gelegd. De kerk werd in 1787 in gebruik genomen. De gevel ziet eruit als een Romeins peristylium, een door zuilengalerijen omgeven niet-overdekte ruimte, naar het plein toegekeerd.

Op 21 juli 1831 legde koning Leopold I hier de eed af. De begrafenisplechtigheden van prins Karel en van koning Leopold III vonden hier ook plaats.

Gods naam: De goddelijke naam is hier geschreven in het Hebreeuws. Hij is terug te vinden op het hoofdaltaar, op het deurtje van het tabernakel.