Wereldwijd

Brugge - Brugse Vrije

Stad: Brugge is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De geschiedenis van Brugge als hoofdstad van het graafschap Vlaanderen gaat ver terug. Bekende Bruggelingen waren Filips de Goede (hertog van Bourgondië), Filips de Schone (hertog van Bourgondië; graaf van Vlaanderen; koning van Spanje); Karel de Goede (graaf van Vlaanderen); Lodewijk van Male (graaf van Vlaanderen); Maria van Bourgondi (hertogin); Jan Breydel en Pieter de Coninck. Beroemde schilders waren hier werkzaam, schilders zoals Jan van Eyck en Hans Memling. Vandaag profileert de stad, met zijn 117.073 inwoners, zich als een historische stad met affectie voor de hedendaagse cultuur, gastronomie en winkelen.

Gebouw: Brugse Vrije

Het gebouw dat bekend staat onder de naam 'Brugse Vrije' staat op de Burg en bevindt zich links van het stadhuis. Het wordt gescheiden van het stadhuis door een poort waardoor men de 'Blinde Ezelstraat' bewandelt. Het oorspronkelijke landhuis werd opgetrokken in 1520-1533, doch van dit gebouw is enkel de achtergevel nog bewaard. In de jaren 1722-1727 was er een grondige verbouwing waardoor de voorgevel zijn huidige Renaissance-uitzicht kreeg. In de 'Brugse Vrije' was vroeger de rechtbank van Brugge ondergebracht. Nu bevindt zich er het Stadsarchief.

Voorwerp: Onze aandacht gaat vooral uit naar de beelden bovenaan het gebouw. De beelden representeren 'de Gerechtigheid'. Twee beelden komen uit de Bijbel: Mozes en Aäron. Aäron was hogepriester van de natie Israël. Op de tulband van de hogepriester was een blinkende plaat van goud bevestigd met de tekst: "Heiligheid behoort JHWH toe" (Exodus 28:36).

De tekst is niet helemaal juist. Er staat maar een half Tetragrammaton in. De andere twee karakters zijn waarschijnlijk 'Alfa en Omega' (de Omega naar boven gericht i.p.v. naar beneden) - de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet. In het bijbelboek Openbaring wordt deze term driemaal van toepassing gebracht op God.

We tonen alle zeven beelden.

 

 

 

 

 

De beelden...

 

 

Mozes...

 

 

 

 

Vrouwe Justitia...

 

 

 

 

 

De hogepriester...