Wereldwijd

Brugge - Sint-Baafskerk

Stad: Brugge is één van de mooiste steden van Europa. De volledige historische binnenstad, met zijn mooie gevels en vele grachten, werd in het jaar 2000 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Wandelend tussen de oude huizen en gebouwen waan je je weer even in de middeleeuwen.

Gebouw: De Sint-Baafskerk ligt net buiten de historische binnenstad van Brugge in de deelgemeente Sint-Andries. Op een plaats dichtbij die van de huidige kerk werd rond de 13e eeuw de oorspronkelijke kerk gebouwd. In 1577 werden alle grote gebouwen die buiten de stadsmuren van Brugge lagen afgebroken. Men probeerde daarmee te voorkomen dat de Geuzen de stad zouden innemen. In 1610 kregen de parochianen de toelating de kerk weer op te bouwen, maar wegens gebrek aan financiële middelen is dat plan nooit uitgevoerd. Toen begin 1900 de woonwijken in deze omgeving sterk uitgebreid werden, bestond er behoefte aan een nieuwe kerk. Toen men wilde beginnen met de bouw van de kerk brak in 1914 de eerste wereldoorlog uit. Het bleef voorlopig bij een tijdelijke noodkerk. In 1933 werd met een aannemer een contract afgesloten om voor minder dan 1 miljoen Belgische Frank een nieuwe kerk te bouwen. In 1937 werd de huidige kerk plechtig ingewijd. Het gebouw is in neoromaanse bouwstijl.

Voorwerp: Twee ronde stenen met het Hebreeuwse tetragrammaton.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de St. Baafsparochie in 2012, heeft men het plein voor de ingang van de kerk vernieuwd. De website van de parochie zegt hierover: “Met de hulp van de stad Brugge wordt voor de hoofdingang van de kerk een labyrint aangelegd met in het midden de Jahwe-naam in het Hebreeuws.” De tuin aan de achterkant van de kerk werd ook vernieuwd. Hier vinden we een kunstwerk in de vorm van een doorgesneden appel, met zitplaatsen er rond. Hierover zegt de website: “Het centrale punt, net als bij het labyrint aan de voorkant van de kerk, is een steen waarin de Jahwe-naam (Ik ben er voor u) gegrift staat.”

- www.sint-baafs.be/site/node/4439

(Ter attentie: De foto's zijn, vanwege de weersomstandigheden op dat moment, niet zo duidelijk. We zullen proberen in de toekomst nieuwe foto's te maken.)