Wereldwijd

Brugge - Onze lieve vrouw ter Potteriekerk

Stad: De middeleeuwse stad Brugge, die omringd was door water, werd vroeger bewaakt vanuit acht stadspoorten. Hiervan zijn er nog vier over, monumentale poorten, die het autoverkeer toegang verlenen om de stad in of uit te rijden. Maar behalve veel oude historische gebouwen, is Brugge ook een stad met veel parken en natuurgebieden, met aangename wandel- en fietspaden, afgezonderd van het drukke autoverkeer.

In de stad Brugge bevindt zich een bisdom van de Rooms-Katholieke kerk. Wat direct opvalt zijn dan ook de vele monumentale kerken die op kleine afstand van elkaar staan.

Gebouw: Eén van de kerken die wat buiten het drukke stadscentrum liggen is de OLV-ter-Potterie kerk. De kerk is een onderdeel van het museum OLV ter Potterie, een oud hospitaalcomplex. Het bevat een schat aan kunstwerken, zoals schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, zilveren voorwerpen, antiek meubilair en gekleurde glasramen.

Godsnaam: Op een gebedsbank in de kerk zien we in houtsnijwerk Gods naam als tetragrammaton afgebeeld staan. Het tetragram bevindt zich, in een wolk met een lichtkrans, boven de ark van het verbond. (In de Bijbel staat “want in een wolk zal ik boven het deksel verschijnen” - Lev. 16:2).

 

 

 

 

 

 

 

 

Het houtsnijwerk...