Wereldwijd

Brugge - Heilig Bloedbasiliek

Stad: Venetië van het Noorden, dit is hoe de Belgische stad Brugge vaak omschreven wordt. Door de vele middeleeuwse woningen gecombineerd met vele kanaaltjes (waarvan vele 'reien' worden genoemd) zou men zich ook terug in de middeleeuwen wanen. Het historisch centrum is meer dan goed geconserveerd. Dit alles wordt uiteraard gecombineerd met vele waardevolle hedendaagse elementen.

Jaarlijks is er in Brugge de Heilig-Bloedprocessie, een processie gemaakt rond het relikwie 'het Heilig Bloed'. Deze relikwie werd in de middeleeuwen naar Brugge gebracht. Volgens de website van de Heilig Bloedprocessie zond Boudewijn IX, keizer van Constantinopel, de relikwie naar zijn dochters Johanna en Margaretha die aan het hoofd stonden van het graafschap. Volgens de website van het Religieus Erfgoed Vlaanderen was het Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, die na de tweede kruistocht in 1150, de relikwie meebracht. Deze relikwie wordt bewaard in de Heilig Bloedkerk.

Gebouw: Heilig bloedbasiliek

De Heilig Bloedkerk bevindt zich op de 'Burg'. De naam 'Burg' is afgeleid van 'burcht', hier stond immers vroeger de grafelijke burcht met de burchtkapel. Rond deze kern heeft zich de latere stad gevormd. In de 12e eeuw werd op de Burg de Heilig Bloedkapel gebouwd. Het hele gebouw was oorspronkelijk Romaans, maar sedert de 15e eeuw werd de bovenkapel herbouwd in de Gotische stijl.

In 1923 verkreeg de kapel de rang van basiliek.

Voorwerp: Gods naam is hier terug te vinden achter een kruis, geplaatst in een stralende driehoek.