Wereldwijd

Antwerpen - Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goed Succes

Stad: Iedere Sinjoor zal zeggen dat Antwerpen de wereldstad bij uitstek is. Deze bijnaam voor de Antwerpenaren, Sinjoor, stamt trouwens uit de tijd van de Spaanse Inquisitie. Deze zou een afgeleide zijn van het Spaanse señor wat '(deftige) heer' betekent. Hiermee wordt ineens duidelijk dat Antwerpen kan bogen op een lange geschiedenis. Het was tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) dat Antwerpen van een kleine gemeente transformeerde naar de grootste stad van de Zeventien Provinciën (Habsburgse Nederlanden). Vandaag heeft Antwerpen 472.071 inwoners (2008). In het buitenland heeft Antwerpen een reputatie opgebouwd als wereldhaven, modestad en als stad van de diamant.

Gebouw: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goed Succes

Deze kapel maakt deel uit van de kerk Sint-Antonius, die we ook tonen op de website. Er dient wel opgemerkt te worden dat deze kapel een ingang heeft aan de straatzijde. Het is ook daarom dat we de kapel als een apart item tonen. De kerk Sint-Antonius werd gebouwd in 1910 naar de plannen van Lodewijk Baeckelmans. De stijl is neogotisch. De kapel wordt architectureel omschreven als: lage puntgevel met boven de deur een geprofileerde spitsboog met mozaïek en een drielicht; zijpuntgevel met roosvenster.

Voorwerp: In de kapel zijn drie medaillons te zien met daarin de buste van drie personen. In het midden is Jezus te zien. Bij de persoon links is ter ooghoogte een stralende driehoek te zien met Gods naam als tetragrammaton. Het woord tetragrammaton komt van het Grieks en betekent letterlijk 'vier letters'. De letters hier voor Gods naam zijn JHWH.