Wereldwijd

Antwerpen - St. Eligiuskerk

Stad: Antwerpen is naar bevolking gezien de grootste stad in België. Er zijn maar liefst 472.071 inwoners (2008). Naast zijn reputatie als havenstad, mode stad en stad van de diamant is Antwerpen ook in religieus opzicht een centrumstad. De stad is de zetel van het Rooms-Katholieke bisdom Antwerpen en van het Anglicaanse aartsdekenaat Noordwest-Europa. Daarnaast huisvest Antwerpen 20.000 orthodoxe joden. Velen van hen behoren tot de streng orthodoxe charedische richting waardoor Antwerpen, na Londen, het grootste centrum van charedische joden in Europa is. Het katholicisme heeft hier echter de grootste voet op aarde. Vele kerken, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, zijn hier getuige van.

Gebouw: St. Eligiuskerk

Op 1 december 1903 legde men de hoofdsteen van de St. Eligiuskerk. De kerk is gebouwd in de neo-gotische stijl. Het is een driebeukige kerk met op de westelijke hoek een vierkante toren.

Voorwerp: Wat ons met betrekking tot de Goddelijke naam interesseert is het roosvenster aan de voorzijde van de kerk.

In 2 brochures over de kerk wordt het volgende gezegd over de brandglasramen: "Tenslotte levert de 'Koninklijke Raad voor Kunstgebouwen en Natuurschoonheden' een schitterend verslag af: ... Het hoogaltaar van collega Rooms is een schoon brok. De glasschilderingen zijn drie meesterwerken van collega Ladon." (St. Eligiuskerk MCMIII - Frans Vervloet 2003).

"Raam boven de hoofdingang. Roosvenster. Gods alziend oog omringd door de 12 tekens van de dierenriem. Jehova met een krans van Engelen." (Sint-Eligiuskerk Stuivenberg - Een parochie in de Seefhoek / Jos Loos heruitgave 2003).

Ter opmerking, ook het roosvenster te Aarlen (reeds op onze website) is van de hand van de Gentse glazenier Gustave Ladon. Het roosvenster met de Goddelijke naam staat hieronder.