Opmerkelijk

Universiteitszegel Helsinki (Turku)

In de dertiende eeuw kreeg de stad Turku, Finlands oudste stad, zijn vreemde naam van een oud Russisch woord dat “marktplaats” betekent. Turku was ook de grootste stad van Finland, dat toen nog een deelstaat van Zweden was. In de stad werd er zowel Zweeds als Fins gesproken, en in het Zweeds kreeg Turku de naam Abo.

©Deze foto komt van Wikipedia en werd vrijgegeven in publiek domein
Een beetje geschiedenis
  • In 1640 werd in Turku de derde Universiteit van het Zweedse Rijk gesticht, door koningin Christina van Zweden, onder de naam “Koninklijke Academie van Turku”.
  • In 1809 werd Finland een autonoom grootvorstendom binnen het Russische rijk.
  • In 1827 legde een grote brand een groot deel van Turku in de as. De hoofdstad werd naar Helsinki verplaatst en de Universiteit ook. De naam werd door tsaar Nicholas I veranderd in “Keizerlijke Alexander Universiteit van Finland” ter ere van zijn overleden broer tsaar Alexander I van Rusland.
  • Het hoofdgebouw van de Universiteit werd van 1828-1832 gebouwd, naar het ontwerp van Carl Ludwig Engel, en in latere jaren nog verder uitgebreid.
  • In 1917, bij de onafhankelijkheid van Finland, werd de naam veranderd in Universiteit van Helsinki.

Het zegel

Op het zegel zien we de Latijnse tekst: Sigillum Academia Regia Aboensis (Aboensis is het Latijn voor Abo); het jaartal van de oprichting in 1640, en ook een Bijbeltekst genomen uit Zacharia 6:8, die verwijst naar “het land van het Noorden”

Onder de kroon zien we het tetragrammaton staan. Vermeldenswaard is dat in het latere zegel van de Universiteit van Helsinki ook het tetragrammaton en de Bijbeltekst terug te vinden zijn.

 

- naar boven -