Opmerkelijk

Cartografie

Het tijdperk van de grote ontdekkingen, de tijd tussen 1500 en 1700, voorzag cartografen van nauwkeuriger informatie. De vernieuwde kaarten werden strategische documenten. Kaartenmakers moesten geheimhouding zweren, werkten in afzondering en moesten hun kaarten beschermen op straffe des doods. Hoe angstvallig deze kaarten en de kennis werd beschermd blijkt uit wat men met deze kaarten deed als een schip werd geënterd: de kaarten, bewaard in een verzwaarde zak, werden in zee gegooid! Naarmate er nieuwe gebieden werden ontdekt, moesten oude grenzen gewijzigd worden.


Herman Moll

Het is niet helemaal bekend waar deze beroemde kaartenmaker geboren is. Lang heeft men verondersteld dat hij geboren is in Nederland, Amsterdam of Rotterdam, doch in zijn testament laat hij al zijn bezittingen in Engeland, Duitsland en elders na aan zijn dochter Henderina Amelia Moll. Hierdoor, naast het feit dat de naam Moll niet alleen in Nederland maar ook in Noord-Duitsland verbreid was, durft men ook wel te gewagen van Duitsland als geboorteland. Als geboortejaar wordt algemeen 1645 aangenomen.

Feit is dat hij via Nederland zich in 1678 in Engeland, Londen vestigde. Hij was er eerst graveur, onder meer voor de English Atlas van Moses Pritt, later stichtte hij zijn eigen uitgeverij. Bekend zijn de kaarten die hij maakte m.b.t. de Spaanse Successieoorlog, zijn System of Geography, zijn Atlas Geographicus en zijn Atlas Minor. Heel bekend zijn de kaarten die hij ontwierp voor Gulliver's Travels van Jonathan Swift. Na zijn overlijden in 1732 bleef Thomas Bowles zijn werken uitgeven tot in 1753.

 

Herman Moll
1645 - 1732
(portret gemaakt door William Stukeley)

 

De onderstaande kaart werd gemaakt in 1736 - Londen.

 

 

De uitsnede met Gods naam, in het Hebreeuws met Masoretische klinkertekens.

 

- naar boven -