Opmerkelijk

Cartografie

Het Van Dale-woordenboek definieert'cartografie' als volgt: "de kunst van het vervaardigen van land-, zee- en luchtkaarten". Kaarten maken is één van de oudste en bijzonderste vormen van communicatie. Kleitabletten van omstreeks 2300 v. C. ondersteunen het feit dat de Babyloniërs aan landmeting deden. Claudius Ptolemaeus (87 - 150 n.C.), ook bekend als Ptolemaeus van Alexandrië, is vooral gekend door zijn werk "Cosmographia" of "Geographia", een gids voor het maken van kaarten inclusief een lijst van de geografische lengte en breedte van ca. 350 plaatsen. Wereldbekend werd hij toen zijn kaarten aan het einde van de 15de eeuw verschenen in een atlas. Deze kaarten werden een bron van geografische gegevens voor zeevaarders als Columbus, Caboto, Magalhães, Drake en Vespucci.

Het tijdperk van de grote ontdekkingen, de tijd tussen 1500 en 1700, voorzag cartografen van nauwkeuriger informatie. De vernieuwde kaarten werden strategische documenten. Kaartenmakers moesten geheimhouding zweren, werkten in afzondering en moesten hun kaarten beschermen op straffe des doods. Hoe angstvallig deze kaarten en de kennis werd beschermd blijkt uit wat men met deze kaarten deed als een schip werd geënterd: de kaarten, bewaard in een verzwaarde zak, werden in zee gegooid! Naarmate er nieuwe gebieden werden ontdekt, moesten oude grenzen gewijzigd worden.

Een overzichtslijst geven van alle kaartenmakers, is een onbegonnen werk. Wel leuk om te zien is dat deze kunstig gemaakte kaarten in sommige gevallen ook Gods naam bevatten.


 

Willem en Joannes Blaeu.

Willem Janszoon Blaeu (Uitgeest of Alkmaar, 1571 - Amsterdam, 1638) was een Nederlandse cartograaf en globemaker. Na een opleiding bij de Deense astronoom Tycho Brahe, van wie hij instrumenten en globes leerde maken, vestigde hij zich eerst in Alkmaar. Hij legde zich toe op het maken van globes en zeekaarten. Later verhuisde hij naar het Damrak, Amsterdam, en door voortdurend contact met schippers, kapiteins en zeelieden bleef hij op de hoogte van de nieuwste bevindingen. In 1633 werd hij aangesteld als kaartenmaker bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In 1638 overleed hij. Zijn zoon Joan Blaeu (Alkmaar, 23 september 1596 - Amsterdam, 28 mei 1673) zette het bedrijf voort samen met zijn jongere broer Cornelis.

 

Willem Janszoon Blaeu
1571 - 1638


Theatrum Orbis Terrarum, sive Atlas Novus in quo Tabulæ et Descriptiones Omnium Regionum, Editæ a Guiljel: et Ioanne Blaeu. Vertaald is de titel: "Theater van de Wereld, of Nieuwe Atlas van Kaarten en Voorstellingen van Alle Gebieden, door Willem en Joan Blaeu". Deze Latijnse editie werd in 4 delen gepubliceerd vanaf 1645. Bovenaan staat Gods naam in het Hebreeuws met Masoretische klinkertekens.

 


 

Het Huis Visscher

De familie Visscher, ook bekend als "het Huis Visscher", was in de 17de eeuw een belangrijke producent van atlassen en landkaarten.

De stichter van het huis was Claes Janszoon Visscher (1587 - 1652). In het begin was het doel van het huis vooral het versieren van de kaarten van Blaeu en Hondius. Hij begon echter met een eigen drukkerij en ook met de productie van kaarten. Het huis werd bekend door de historieprenten, atlassen en etsen. Na zijn dood volgde zijn enige zoon Nicolaes (1618-1679) hem op. In 1677 kreeg Nicolaes een 15-jarig octrooi van de staten van Holland en West-Friesland voor het uitgeven en drukken van kaarten.

Comitatus Hollandiæ denuo forma Leonis

Ook bekend als de Leo Hollandicus (Leeuw van Holland). Op kaarten die deze naam droegen werd het landsgebied afgebeeld als een leeuw. Deze kaart werd gemaakt in 1648.

 

Aan de bovenzijde is Gods naam te zien, ook hier met Masoretische klinkertekens.


 

Herman Moll

Het is niet helemaal bekend waar deze beroemde kaartenmaker geboren is. Lang heeft men verondersteld dat hij geboren is in Nederland, Amsterdam of Rotterdam, doch in zijn testament laat hij al zijn bezittingen in Engeland, Duitsland en elders na aan zijn dochter Henderina Amelia Moll. Hierdoor, naast het feit dat de naam Moll niet alleen in Nederland maar ook in Noord-Duitsland verbreid was, durft men ook wel te gewagen van Duitsland als geboorteland. Als geboortejaar wordt algemeen 1645 aangenomen.

Feit is dat hij via Nederland zich in 1678 in Engeland, Londen vestigde. Hij was er eerst graveur, onder meer voor de English Atlas van Moses Pritt, later stichtte hij zijn eigen uitgeverij. Bekend zijn de kaarten die hij maakte m.b.t. de Spaanse Successieoorlog, zijn System of Geography, zijn Atlas Geographicus en zijn Atlas Minor. Heel bekend zijn de kaarten die hij ontwierp voor Gulliver's Travels van Jonathan Swift. Na zijn overlijden in 1732 bleef Thomas Bowles zijn werken uitgeven tot in 1753.

Herman Moll
1645 - 1732
(portret gemaakt door William Stukeley)

 

De onderstaande kaart werd gemaakt in 1736 - Londen.

 

De uitsnede met Gods naam, in het Hebreeuws met Masoretische klinkertekens.

 

- top -