Musea

Museum Vleeshuis - Doksaalcontrabas 1647

Voor de geschiedenis van dit mooie gebouw verwijzen we graag naar de website van het Museum. Het Museum Vleeshuis bestaat sinds 1913. De collectie bestaat uit een rijke verzameling van heel veel verschillende objecten.

Een mooi thema waar het museum mee uitpakt heet: "Klank van de Stad". Het muziekleven van de stad Antwerpen, door de eeuwen heen, wordt in dit levendige thema heel mooi gepresenteerd.

 

Een voorwerp dat we u mogen laten zien is een Doksaalcontrabas van het jaar 1647, gemaakt door meester Peter Borlon. De familie Borlon was een voorname familie in de gilde van de muziekspelers en muziekinstrumentenbouwers. Peter Borlon was zelfs deken van de Gilde. Deze contrabas is de oudste toeschrijfbare contrabas ter wereld waarvan ook bekend is waarvoor ze heeft gediend, namelijk het begeleiden van de Gregoriaanse muziek in de Antwerpse kathedraal.

We tonen deze doksaalcontrabas met de vriendelijke toestemming van het Museum Vleeshuis.
De website: www.museumvleeshuis.be


 

Op de rugzijde is een interessante inscriptie aangebracht (zie foto helemaal onder).

 

 

 

 

 

 

De tekst achteraan is in het Latijn opgesteld.

Er staat:
ANTVERPIAE IN SANCTAE MARIAE VIRGINIS
UNO ALTEROQUE AEVO
JEHOVAE LAUDES CANTAVI

© Museum Vleeshuis

Vrije vertaling:

Antwerpen, door (middel van) de heilige Maagd Maria
tot in alle eeuwigheid
heb ik de lof van Jehovae bezongen


Het vermoeden bestaat dat deze tekst werd aangebracht door één van de muziekspelers. Interessant voor de Goddelijke naam is dat, hoewel in het Latijn geschreven, deze begint met een 'J' terwijl het Latijn deze letter niet kent.

 

 

- naar boven -