Musea

Joods Museum Rashi Haus - Altaardeken

In de Hinteren Judengasse 6 te Worms bevindt zich dit Joodse museum. Het museum, onder de verantwoordelijkheid van de stad, bevindt zich op het gelijkvloers en in de kelderverdieping. In de verdiepingen erboven is het stadsarchief gevestigd, met een rijke fotoafdeling, ondergebracht. Het huis werd genoemd naar de Joodse geleerde Raschi die, naar men aanneemt, op deze plaats leerschool gevolgd heeft (rond de jaren 1060).

 

Het thema van het museum is uitgebreid. De geschiedenis van de Wormse Joodse gemeente over een periode van meer dan 1000 jaar wordt getoond, naast een relaas van het antisemitisme en de vervolging vanaf de jaren 1933, een voorstelling van de Joodse feestdagen en gebruiken en uiteraard wordt ook de voornaamste leerling van de Wormse leerschool Rabbi Salomon ben Isaak uit Troyes (Frankrijk) geëerd, genaamd Raschi (of Rasji).

We tonen deze foto's met de vriendelijke toestemming van de Stadtverwaltung Worms - Stadtarchiv verantwoordelijk voor het museum.
De link naar het Raschi-Haus: www.worms.de


 

In verband met de Goddelijke naam vinden wij het volgende voorwerp heel interessant. Achter een glazen vitrine bevindt zich een altaardeken. Op dit altaardeken staat Gods naam 2 maal in het Hebreeuws geschreven.

 

 

Gods naam staat hier tweemaal, in het midden in de Davidster en een tweede maal op de onderste lijn.

 

 

 

Om nog even de detail van vorige foto te tonen:

 

 

- naar boven -