Musea

Staatsmuseum de Hermitage - schilderij "De kerkvaders betwisten het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis" van Guido Reni

Het Staatmuseum de Hermitage is één van de grootste, indrukwekkendste en meest gerenommeerde musea ter wereld. Het museum bewaart een enorm rijke collectie van maar liefst 3 miljoen kunstvoorwerpen en artefacten! Hieronder zijn voorwerpen uit de schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst alsook archeologische en numismatische voorwerpen. In de 365 zalen van het hoofdcomplex worden constant meer dan 65.000 voorwerpen getoond.

Het museum is terug te vinden in het historisch centrum van Sint-Petersburg, Rusland. Het is gehuisvest in een complex van tien gebouwen waarvan er zeven, van de 18de en 19de eeuw, gelden als monumenten van de Russische cultuur. Bij deze gebouwen zijn het Winterpaleis, de Grote Hermitage, de Kleine Hermitage, de Nieuwe Hermitage, het gebouw van de Generale Staf, het Mensjikovpaleis en het Hermitage Theater. Het Winterpaleis was de voormalige residentie van de Russische tsaren en tsarina’s. Dit gebouw is één van de pronkstukken van de Russische barok. Het huidige Winterpaleis werd door Bartolomeo Rastrelli van 1754 tot 1762 gebouwd in opdracht van tsarina Elisabeth.

 

 

Het Winterpaleis
© Foto gebruikt van www.hermitagemuseum.org,
met vriendelijkheid van het Staatsmuseum de Hermitage, St. Petersburg, Rusland.

 

Het museum werd gesticht in 1764 toen tsarina Catherina de Grote een collectie van 225 schilderijen van Vlaamse en Nederlandse meesters kocht van de Berlijner koopman Ernest Gotzkowski. De aankoop van vele collecties volgde. In 1852 werd de Nieuwe Hermitage opengesteld als museum. In 1917 werd de Hermitage en het Winterpaleis officieel tot staatsmusea verklaard. Het geheel kreeg de naam 'Staatsmuseum de Hermitage'.

 

Het Winterpaleis
© Foto gebruikt van www.hermitagemuseum.org,
met vriendelijkheid van het Staatsmuseum de Hermitage, St. Petersburg, Rusland.

 


 

Guido Reni

Guido Reni wordt tot de belangrijkste kunstschilders van de 17de eeuw gerekend. Hij werd vooral bekend vanwege zijn religieuze werken en mythische scenes.

Guido Reni is geboren op 4 november 1575 in Bologna, Italië, als de zoon van Daniele Reni en Ginevra de’ Pozzi. Als negenjarig kind werd hij opgemerkt door de Antwerpse kunstschilder Denys Calvaert, die meestal in Italië werkte en leefde. Guido werd leerling in diens academie in Bologna. Zijn vaardigheden groeiden. Nadien kreeg hij verdere opleiding bij de meer progressieve kunstschool van de familie Carracci.

 

 

In 1599 werd Reni opgenomen in de gilde van de schilders. In zijn vroege carrière ontving hij opdrachten van paus Paulus V en kardinaal Scipione Borghese. Van 1602 tot 1614 werkte hij in Rome. Tegen 1609 had hij Annibale Carracci vervangen als de leider van het barok-classicisme in Rome. In 1614 keerde hij terug naar Bologna waar hij zijn eigen atelier had en vele opdrachten uitvoerde voor verschillende Italiaanse steden.

Guido Reni overleed op 18 augustus 1642.

 

 

De kerkvaders betwisten het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis

 

© Foto gebruikt van www.hermitagemuseum.org,
met vriendelijkheid van het Staatsmuseum de Hermitage, St. Petersburg, Rusland.

 

Dit schilderij werd gemaakt rond 1625. De uitleg van het schilderij is dat de maagd Maria verschijnt voor de kerkvaders die diep in gedachten zijn. Op de voorgrond zijn Hiëronymus en Augustinus, achter hen zijn Ambrosius, Gregorius de Grote, Gregorius van Nazianze en Johannes Chrysostomus.

 

Boven Maria staat de godsnaam in het Hebreeuws. Merk op dat bij het tetragrammaton, het Hebreeuwse JHWH (van rechts naar links), ook de masoretische klinkertekens e - o - a zijn afgebeeld.

 

 

 

 

- naar boven -