Dichters

Isidoor van Cauwenberghs

Franciscus Isidoor van Cauwenberghs werd geboren in Testelt bij Diest op 17 juni 1825. Hij was de zoon van Johannes Baptista van Cauwenberghs, koopman, en Philippina Norberta van den Wouwer.

Op de cover van het boek dat we hieronder tonen staat dat Isidoor van Cauwenberghs een taal- en letterkundige was. Zijn achtergrond was wel meer omvattend. Hij heeft studies poëzie, retorica en wijsbegeerte gevolgd. Hij ging in dienst bij zijn oom die een notariaat had en volgde nadien rechten. Na zijn tijd in het notariaat wendde hij zich tot de studies van bouw- en bewegingskundigen. Hij bestuurde vervolgens mee wat men noemde "de kunstwerken van de nieuwe spoorwegen" en kreeg de graad van burgerlijk ingenieur. In 1859 nam hij samen met Joannes Hermans een zijdefabriek over. Hij werd aldus 'koopman' of zakenman. Toen de fabriek ontbonden werd in 1862 begaf hij zich op andere terreinen van de zakenwereld.

Leuk om te weten is dat Isidoor ook bevriend was met Hendrik Conscience. Beide schrijvers deelden hun letterkundige inzichten voor jaren. Het was Isidoor van Cauwenberghs die Hendrik Conscience overhaalde om te verhuizen naar Schilde toen de Cholera plaag heerstte te Antwerpen in 1849.

Op persoonlijk vlak huwde Isidoor met zijn nicht Jonkvrouw Maria-Ludovica van den Wouwer. Samen kregen ze drie kinderen.

Isidoor heeft vele gedichten geschreven tijdens zijn leven. Het laatste gedicht werd op papier gezet een drietal maanden voor zijn dood. Isidoor van Cauwenberghs stierf op 31 januari 1891. Hij was 65 jaar oud.

 

Isidoor van Cauwenberghs
1825-1891

 

 

We vonden het gebruik van Gods naam terug in het boek 'Keus van Mengeldichten', Uitgegeven in 1891 door Drukkerij H. en. L. Kennes.

 

Bladzijde 46 tot 50

 

Bladzijde 88 en 89

 

Bladzijde 94

 

Bladzijde 98 en 99

 

- top -