Dichters

Alphonse de Lamartine

Alphonse Marie Louis de Prat de Lamartine, 21 oktober 1790 Mâcon - 28 februari 1869 Parijs. De Lamartine was politicus, historicus en dichter.

Lamartine werd geboren op het einde van de achttiende eeuw in een Franse katholieke en royalistische adellijke familie. Tijdens zijn middelbare studies zat hij op internaat bij de jezuïeten aan het college van de "Pères de la Foi" te Belley, tot 1809. Lamartine weigerde Napoleon te dienen omdat hij deze beschouwde als een usurpator. Bij de terugkeer van de Bourbons op de Franse troon sloot Lamartine zich in 1814 aan bij de Gardes du corps en vergezelde Lodewijk XVIII tijdens de Honderd Dagen. In juni van het jaar 1820 trouwde Lamartine met Marianne Birch en trad hij in diplomatieke dienst. Hij vertrok naar Italië om er op de Franse ambassade te werken. In die hoedanigheid verbleef hij onder meer in Napels, Florence en Rome. Ook als dichter maakte hij naam. Ter gelegenheid van de kroning van Karel X in 1824 schreef Lamartine een gedicht en de koning beloonde hem daarop met het "Légion d'honneur". In 1825 publiceerde hij Le Dernier Chant du pèlerinage de Childe Harold. Ten gevolge van een zin in dat werk was Lamartine trouwens gedwongen een duel uit te vechten met een Italiaans officier, kolonel Pepe, waarin Lamartine gewond raakte. In 1829 verliet hij Florence en Italië en ging op een speciale missie naar Prins Leopold van Saksen-Coburg, nadat hij een post in de regering Polignac had geweigerd. In november van datzelfde jaar werd hij ook verkozen tot de Académie française. Lamartine speelde een belangrijke rol tijdens de Februarirevolutie in 1848 en was een van de eersten om een voorlopige regering uit te roepen. In die regering kreeg hij de post van Minister van Buitenlandse Zaken (die hij uitoefende van 24 februari tot 11 mei). Daarna werd hij verkozen als een van de vijf leden van het Uitvoerend Comité en werd zo gedurende enkele weken een van de belangrijkste politici in Europa.

Lamartine overleed op 28 februari 1869.

 

Alphonse de Lamartine
1790 - 1869

 

Hieronder ziet u een overzicht van twee boeken. Hij gebruikte de goddelijke naam in zijn 'Nieuwe poëtische meditations"(1823), in het gedicht "l’Ange - Fragment épique".

 

 

Bladzijde 89

 

Hier tonen we een volkslied "Indrukken van de ochtend en avond", pagina 134-136, uit de collectie van gedichten "Harmonies poétiques et religieuses" (1830)...

 

Bladzijde 185

 

Bladzijde 197

 

 

 

In een ander boek: een Chrestomathie van Franse schrijvers

 

We vinden de goddelijke naam in L'ange, Nouvelles Méditations poétiques, pagina 377:

 

Maar ook in la Poésie sacrée (Dithyrambe) van de Méditations poétiques (1820) op pagina 434:

 

- naar boven -