Citaten

Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones is een fictief personage in een reeks films. Deze filmen zijn: 'Raiders of the Lost Ark' (1981), 'Indiana Jones and the Temple of Doom' (1984), 'Indiana Jones and the Last Crusade' (1989) en 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' (2008). Er werd rond het personage ook een televisieserie gemaakt: 'The Young Indiana Jones Chronicles' (The Adventures of Young Indiana Jones) (1992-1993).

Henry Walton Jones jr., de officiële naam van Indiana, is geboren op 1 juli 1899 te Princeton, New Jersey als de zoon van de Schotse Henry Jones sr. en zijn vrouw Anna. Hij nam echter de naam Indiana aan, naar de hond die ze hadden. Na de oorlog werd Indiana professor archeologie en avonturier. Als avonturier reist hij heel de wereld af op zoek naar archeologische schatten. Karakteristieke onderdelen van zijn outfit zijn zijn hoed en zijn zweep. De waardevolle archeologische items zijn niet de minste: de Ark des Verbonds, het kruis van Coranado, de Heilige Graal en de Crystal Skull van Akatar (Kristallen Schedel).

Indiana Jones and the Last Crusade - Indiana Jones en de Laatste Kruistocht - is dus de derde film. De rol van Indiana Jones wordt gespeeld door Harrison Ford. De rol van zijn vader wordt gespeeld door Sean Connery. Henry's vader, die verdwenen is, is een expert op het gebied van de Heilige Graal. Het is immers zijn levenswerk. De Heilige Graal, naar de uitleg in de film, zou de beker zijn die Christus gebruikte bij het laatste avondmaal, de beker die het bloed van Christus opving gedurende zijn marteldood en die toevertrouwd werd aan Jozef van Arimathea (opmerking: deze mythe vindt geen oorsprong in de Bijbel). Net voor zijn verdwijning zag Henry Jones kans om zijn dagboek met alle aanwijzingen naar de Graal per post op te sturen naar zijn zoon. De nazi's zijn ook op zoek naar de Heilige Graal en bijgevolg uiteraard ook naar het dagboek van Professor Henry Jones. Zij houden deze gevangen in een kasteel aan de grens met Oostenrijk. Indiana probeert zijn vader te bevrijden, slaagt hier ook in, en vervolgens gaan ze zelf verder op zoek naar de Heilige Graal. Tegen het einde van de film reizen de beide Jones, Marcus Brody (eigenaar en curator van een museum, en levenslange vriend) en Sallah (Egyptische opgraver en vriend) naar het Ravijn van de Halve Maan, waar de tempel met de Graal zich bevind. Daar wordt het gezelschap opgewacht door de nazi's. Om de Graal te vinden moet men in de tempel enkele levensgevaarlijke beproevingen doorstaan. Degenen die het probeerden hebben hun falen betaald met hun leven. De Nazi Donovan schiet Henry Jones neer zodat voor de dodelijk gewonde enkel de Graal redding kan brengen. Indiana trotseert de dodelijke beproevingen....

In verband met de Goddelijke Naam gaat het om de tweede beproeving...

 

 

Bron:

Indiana Jones and the Last Crusade
Directed by: Steven Spielberg
Produced by Robert Watts
Executive producers: George Lucas, Frank Marshall
Story: George Lucas, Menno Meyjes
Starring: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody, Denholm Elliott,
Julian Glover, River Phoenix, John Rhys-Davies.
Studio: Lucasfilm Ltd.
Distributed by Paramount Pictures

 Vertaling:

 

 

"Het doel van het citaat: de aangehaalde citaten zijn ter ondersteuning van het feit dat ook heden ten dage de Goddelijke Naam gekend is en gebruikt wordt."

 

 

- top -