Citaten

Jean Ferrat - "Nuit et brouillard"

Jean Ferrat is geboren als Jean Tenenbaum op 26 december 1930 te Vaucresson, Frankrijk, als de jongste van vier kinderen. Zijn vader Menachem, een joodse emigrant uit Rusland, werd in 1942 gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz toen Jean 11 jaar oud was. Jean werd gered door een verzetsstrijder. Vader Menachem stierf in Auschwitz. Jean verliet na de bevrijding de school om de familie te helpen overleven.

Jean Ferrat was een Franse zanger, musicus, componist en liedjesschrijver. Hij schreef wel zo'n 200 liederen. Zijn carrière begon op het einde van de jaren '50. In 1961 huwde hij met Christine Sèvres die eveneens een zangeres was. Zij zong onder andere enkele van zijn liederen.

Hij overleed op 13 maart 2010 in het ziekenhuis van Aubenas.

 


 


Een van zijn gekende liederen is 'La Montagne' dat in het Nederlands populair werd gemaakt door Wim Sonneveld die het zong onder de titel 'Het dorp'.

Ferrat stond bekend om zijn maatschappijkritische opvattingen. In de jaren zestig werden zijn liederen bij de Franse omroepen hierom zelfs in de ban gedaan. Het lied dat we tonen gaat over de concentratiekampen, ongetwijfeld een verwijzing naar datgene wat zijn vader meemaakte.

 

 

Bron:

Artist : Jean Ferrat
Lied : Nuit et brouillard
Release date : 1963

We vonden het lied ook terug op You Tube - klik hier.


 

"Het doel van het citaat: de aangehaalde citaten zijn ter ondersteuning van het feit dat ook heden ten dage de Goddelijke Naam gekend is en gebruikt wordt."

 

 

Naar boven