Citaten

Johnny Cash - I Shall Not Be Moved

The Man in Black – de Man in het Zwart – was de bijnaam van de wereldbekende zanger Johnny Cash. Deze bijnaam verwijst naar de zwarte pakken die hij steevast droeg. Johnny Cash is geboren op 26 februari 1932 als de zoon van Ray Cash en Carrie Rivers. Zijn ouders konden het niet eens worden over een voornaam dus kozen ze enkel voor twee initialen, namelijk J.R. Het leger aanvaarde echter bij zijn legerdienst de initialen als naam niet, dus veranderde hij toen zijn voornaam in Johnny.

 Johnny Cash zingt hier een duet met een Navy Luitenant tijdens een optreden.

© Foto: U.S. Navy / Publiek domein

 

De muziek zat Johnny in het bloed. Op de leeftijd van 12 jaar schreef hij reeds zijn eerste liedjes. Hij begon ook als jonge knaap muziek te spelen. Zijn eerste opnames kwamen er in 1955 met een redelijk succes. Vele liederen en vele grote successen volgden. Hij schreef wel meer dan 1000 liederen en hoewel hij eveneens liederen maakte in de genres rock and roll, blues en gospel zou hij voor velen uitgroeien tot de personificatie van de countrymuziek. Veel van zijn liederen werden wereldberoemd, liederen zoals I Walk the Line, Ring of Fire, Solitary man, Jackson, Don’t Take Your Guns to Town, Orange Blossom Special, It Ain't Me, Babe , I'm So Lonesome I Could Cry, The City Of New Orleans, Sunday Morning Coming Down, Happy To Be With You, (Ghost) Riders In The Sky, A Boy Named Sue, en vele meer….

Johnny Cash heeft steeds de reputatie gehad van rebel. Zo bestaat er een algemeen aanvaard doch foutief gegeven dat hij in de gevangenis heeft gezeten. Dit is niet zo. Hij is wel een paar maal opgepakt geweest en heeft vervolgens één nacht doorgebracht in de cel voor wat men noemt ‘mindere vergrijpen’. Eén daarvan was dat hij ’s nachts bloemen had geplukt. Johnny Cash had wel een sterk medegevoel met de verdrukten van de maatschappij, en de ‘Native Americans’ (Indianen) en ook de gevangenen. Voor deze laatsten trad hij verscheidene malen op ter plaatse in de gevangenis en nam er zelfs legendarische albums op zoals ‘ Johnny Cash at Folsom Prison’ (1968) en ‘Johnny Cash at San Quentin’ (1969).

Het is ook bekend dat Johnny Cash een gelovig man was. Hij was baptist. Zelf zegt hij dat zijn vroegste herinneringen werden gedomineerd door gospelmuziek en radio. Hij nam een album op met de naam ‘My Mother’s Hymn Book’ of ‘Mijn Moeders Hymnen Boek’. Hierop zijn een collectie van liederen te horen die hij in zijn jeugdjaren van zijn moeder leerde. Johnny Cash verklaarde later dat dit zijn meest favoriete album was van alle albums die hij heeft gemaakt. In één van deze liederen zingt hij duidelijk Gods naam.

Johnny Cash overleed op 12 september 2003. Hij was 71 jaar oud.

We wensen te citeren uit zijn lied 'O Jehovah'.

 

 

Bron:

Artist : Johnny Cash
Label : American Recordings
Produced by Rick Rubin
Album : My Mother's Hymn Book
Song : I Shall Not Be Moved
Release date : 2004

Om het lied te horen op YouTube - Klik hier 

"Het doel van het citaat: de aangehaalde citaten zijn ter ondersteuning van het feit dat ook heden ten dage de Goddelijke Naam gekend is en gebruikt wordt."

 

 

- top -