Boeken

1919 - De oude waereld - het land van Zarathustra

Auteur: Israel Querido

Biografie: Israël Querido staat bekend als romanschrijver maar ook als criticus. Hij groeide op in Amsterdam in een Portugees Joodse familie. Zijn broer Emanuel, die ook zelf auteur was, staat bekend als oprichter van de uitgeverij Querido. Toen Israël op zijn veertiende jaar de school verliet volgde hij een opleiding als horlogemaker, werkte in de diamantsector en werd zelfstandig juwelier. Daarna werd hij journalist bij een Amsterdamse krant. Doordat hij ook als violist optrad, kwam hij in contact met andere kunstenaars en artiesten, waarbij hij zich thuis voelde. Zij stimuleerden hem om door te gaan in de letterkunde, die hem al van jongs af interesseerde. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven. In 1894 verscheen zijn eerste bundel “Verzen”. Na nog verscheidene andere romans, schreef hij van 1912-1924 zijn bekendste werk, de vierdelige romancyclus “De Jordaan”, over het Amsterdamse volk.

Hij had een sterke persoonlijkheid en was een goede redenaar. Door zijn kritische socialistische instelling was hij zowel geliefd als gehaat bij sommige andere kunstenaars en schrijvers.

Op 30 mei 1893 huwde hij met Janet Sjouwerman. Uit hun huwelijk werd een zoon geboren. Op 26 juli 1932 werd Israël voor een 'zenuwaandoening' in de Amsterdamse Boerhaavekliniek opgenomen, waar hij op 5 augustus plotseling aan een hartverlamming overleed. Hij was bijna 60 jaar oud.

 

 

 

 

Boeken: Bij zijn literair werk liet de auteur zich ook inspireren door de oude geschiedenis en door de bijbel. Hiervan zijn de boeken die we hier tonen voorbeelden. Hij gebruikt Gods naam “Jehovah” in de hier vermelde boeken. Twee boeken hiervan vindt u terug op deze site.

  • 1919 “De Oude Waereld, het land van Zarathustra” - (over de geschiedenis van het Perzische rijk)
  • 1927 “Simson, de Godgewijde"
  • 1929 “Simson, ontreddering”

 

 

 

 

 

Enkele bladzijden...

 

 

 

- naar boven -